Duizend Haagse brugklassers krijgen smartphone
Zeker duizend brugklassers uit minimagezinnen krijgen van de gemeente Den Haag een smartphone. De telefoon moet voorkomen dat de tieners informatie van school missen en in een sociaal isolement raken.
Middelbare scholen communiceren tegenwoordig voornamelijk via internet met leerlingen. Huiswerk en lesroosters worden steeds vaker via apps doorgegeven. Kinderen die niet over een smartphone beschikken, raken daardoor in de problemen.
De gratis smartphone met abonnement is een initiatief van Stichting Leergeld Den Haag, de gemeente Den Haag en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het project wordt betaald uit een pot van 100 miljoen euro die het kabinet vorig jaar beschikbaar heeft gesteld voor armoedebestrijding onder kinderen. Staatssecretaris Klijnsma reikt vandaag de eerste smartphones uit.
"Vanuit de scholen en vanuit de minimagezinnen was vraag naar een smartphone voor leerlingen", zegt een woordvoerder van Klijnsma. "Een smartphone is eigenlijk een van de basisvoorzieningen geworden."
Datalimiet
Brugklassers uit gezinnen die tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm verdienen, komen in aanmerking voor de smartphone. De abonnementskosten zijn niet voor de ouders, maar voor de overheid. "Zo kan niemand door de smartphone in de schulden raken. Op de bundel zit bovendien een datalimiet - als kinderen films gaan kijken of gaan gamen wordt het internet vanzelf steeds langzamer."
Ook zijn bepaalde sms-diensten en bellen naar het buitenland geblokkeerd. De tieners krijgen daarnaast uitleg over het gebruik van smartphones, bijvoorbeeld over de risico's van sexting en gebruik in het verkeer.
Leerlingen krijgen de smartphones in bruikleen. Stichting Leergeld Den Haag heeft voor een jaar een deal met een provider die de abonnementen verzorgt. Daarna wordt het project geëvalueerd.