Dj Giel Beelen in de studio van 3FM
NOS NieuwsAangepast

Giel Beelen stopt: schuchter mannetje werd improvisatiekoning

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

20 jaar was Giel Beelen te horen op 3FM, maar vanaf 2 september niet meer. In de nieuwe programmering van de zender wordt hij vervangen door Frank van der Lende.

Voordat Beelen bij 3FM ging werken, maakte hij al een jaar of vijf radio. Een terugblik op zijn carrière met zijn collega's van Haarlem105 tot 3FM.

Giel Beelen in 1998

Haarlem105 - 'Zo'n jonkie'

Beelen begon zijn carrière als radio-dj bij de lokale zender Haarlem105. Daar werkte hij eerst als technicus, maar Giel droomde van meer. "Ik kan me nog goed herinneren dat Giel, toen hij een jaar of 15 was, graag een eigen show wilde op zondagavond tussen 19 uur en 21 uur", vertelt Robert Baltus, zijn leidinggevende in die periode. "Zo'n jonkie paste niet bij het station en zijn doelgroep."

Maar Beelen wist Baltus te overtuigen en kreeg zijn zin. "Op een gegeven moment gaf hij vorm aan het hele muziekbeleid van het station, omdat hij zo goed was met muziek. Het was opvallend dat hij, terwijl hij nog zo jong was, wel al zo veel kennis over muziek uit de jaren 60 en 70 had."

Het was al snel duidelijk hoe goed Beelen was en mocht hij doorschuiven naar programma's op beter beluisterde uren.

Sander Lantinga, Gerard Ekdom en Giel Beelen bij het Glazen Huis in 2006

New Dance Radio en begin 3FM - Schuchter mannetje

Na Haarlem105 werkte Beelen bij New Dance Radio. Daar leerde NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom hem kennen. "Hij was daar echt nog een raar jochie. Hij kwam daar binnen met rare broeken, puisten, totaal niet sociaal. Maar zodra die microfoon open ging, kwam de ware Giel naar boven", vertelt Ekdom lachend aan de telefoon vanuit Spanje ("alleen voor Giel maak ik tijd tijdens mijn vakantie").

Ekdom keek tegen hem op, want tijdens het werk bij New Dance Radio had Beelen ook al een nachtshow bij 3FM. "Ik zat een keer naast hem in de metro en toen vroeg ik hem: hoe ben je eigenlijk bij 3FM gekomen, hoe is het daar? En toen antwoordde hij alleen met 'leuk'. Hij werd later pas die extraverte Giel, die uitgesproken Giel. Daarvoor was hij echt nog een schuchter mannetje, dat weten veel mensen niet."

Hij is vaak op zijn bek gegaan, en ontslagen. Maar hij werd altijd weer aangenomen, omdat hij zo veel talent heeft.

Gerard Ekdom

Beelen was anders, vertelt Ekdom. "Radio-dj's in die tijd waren gewoon pratende mannetjes, hij was de eerste die het anders deed. Hij maakte eerlijke radio, nam geen blad voor de mond." Die brutale uitspraken hebben Beelen ook vaak in lastige situaties gebracht, zegt Ekdom. "Hij is vaak op zijn bek gegaan en ontslagen. Maar hij werd altijd weer aangenomen, omdat hij zo veel talent heeft."

Die liefde voor het medium hebben de twee radio-dj's met elkaar gemeen. Dat is een van de redenen waarom ze bevriend zijn. "Ik spreek Giel soms een half jaar niet, maar als ik hem dan weer zie, is het nothing but laughs. Schaterlachen. Ook in het Glazen Huis hoefden we elkaar maar aan te kijken en wisten we al wat de ander bedoelde. We hebben zo'n speciale klik. Ik heb met hem gehuild van het lachen."

Ik dacht al bij mezelf; hij zal toch niet het boek in brand gaan steken? En ja hoor.

Iwan Reuvekamp

Ochtendshow 3FM - 'Goede voelsprieten'

Beelen werd groot bij 3FM en werd in het begin geholpen door toenmalig regisseur Iwan Reuvekamp (inmiddels programmadirecteur bij Qmusic). "In die tijd was het normaal in het radiolandschap om een co-host te hebben. Wij wilden bij Giels ochtendshow dat de luisteraar de co-host zou zijn, maar dat betekende wel dat ik hem vaker in zijn oor moest fluisteren."

Of soms zelfs schreeuwen. "Giel deed alles voor het programma, maar het kwam ook voor dat hij me daarom dingen niet vertelde. Dan wist hij dat ik nee zou zeggen." Zo ook toen de schrijver van een boek over GeenStijl langskwam in de studio. "Hij vond het een stom boek, en dat zei hij tegen de schrijver. Ik dacht al bij mezelf; hij zal toch niet het boek in brand gaan steken? En ja hoor. Ondertussen rende ik naar het washok om een emmer met water te vullen en kroop ik over de grond zodat hij het boek daarin kon gooien. Gelukkig waren we echt op elkaar ingespeeld."

Maar Beelen voegde niet alleen een experimentele (en brutale) kijk op het leven toe, hij had ook echt verstand van muziek. "Hij luistert en hoort alles en maakt daarna ook nog de vertaalslag naar: wat vertel ik aan de luisteraar? Hij heeft echt heel goede voelsprieten."

Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen bij het Glazen Huis in 2015

Glazen Huis bij 3FM - 'Beste dj, maar vervelende irritante gast'

Beelen is een echte vakman, vindt ook radio-dj Paul Rabbering. "Ik vind hem de beste dj van Nederland. Hij luistert, hij is verrassend, hij heeft nog nooit een slechte aankondiging gedaan, maar het is wel een vervelende irritante gast, natuurlijk."

Rabbering zat drie keer met Beelen in het Glazen Huis. Een grap van hem zal hij nooit vergeten. "Ik nam de dienst van Giel over en lag te slapen. Opeens kwam Giel binnen en schreeuwde hij: 'Paul, je bent te laat, je programma begint. Dus ik rende naar de douche en toen ik daar uit kwam stond Giel met een microfoon onder mijn neus. 'Kom nu!!' Toen ben ik in mijn onderbroek het Glazen Huis binnengelopen. Dat kan je overal online terugvinden", lacht Rabbering.

Frank van der Lende en Giel Beelen

De laatste jaren 3FM - 'Het fenomeen'

Frank van der Lende neemt Beelens show in het weekend vanaf september over. "Ik moest eerst de Coen & Sander-schoenen vullen, dit is een iets kleinere maat door het tijdstip van de show", vertelt Van der Lende. Hij gaat een ander programma maken, maar heeft Beelen wel altijd als een voorbeeld gezien. "Giels stijltje heeft hem echt een fenomeen gemaakt. Bij zijn show heb je altijd het gevoel dat er iets kan gebeuren, je moet altijd op je hoede zijn."

Dat komt door Beelens alles-in-1-pakket, zegt Van der Lende. "Die stem, zijn stijl van interviewen, de platenkeuze en de vormgeving. Hij is zelfs intensief bezig met de achtergrondmuziek terwijl iets wordt voorgelezen. Ik wil dat ook wel, dat er iets gebeurt tijdens je show. Ik wil geen behangradio."

Het tweetal heeft vaker samen in de studio gezeten. "Tijdens zijn recordweek zat ik bij hem in de nacht. Dan gingen we veel gesprekken voeren met in-bellers. We hadden echt goede chemie samen, hij was koning improviseren. Ik heb echt heel veel van die man geleerd."

En nu?

Over zijn toekomst zijn Beelens (ex-)collega's het eens: Giel gaat wel weer wat leuks doen. En als dat niet op de radio is, dan is dat wel op YouTube. Reuvekamp: "Radiobloed kruipt waar het niet gaan kan, hij duikt gewoon weer ergens op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl