NOS NieuwsAangepast

Vertelt een kauwgompje ons straks of we een ontsteking hebben?

  • Roselien Herderschee

    redacteur Binnenland

  • Roselien Herderschee

    redacteur Binnenland

Een kauwgompje om dreigende ontstekingen in de mond vroegtijdig mee op te sporen. Duitse onderzoekers werken aan de ontwikkeling ervan.

In het vakblad Nature Communications publiceren zij vandaag hun eerste resultaten. De onderzoekers ontwikkelden kauwgom met een stofje dat gevoelig is voor enzymen die worden uitgescheiden door ontstekingscellen. Als dat stofje in het speeksel in aanraking komt met een zogenoemd verklikkermolecuul in de kauwgom, geeft het een bittere smaak af.

De onderzoekers denken dat de kauwgom over drie jaar commercieel beschikbaar kan zijn. Maar Nederlandse deskundigen plaatsen daar vraagtekens bij. Voordat het kauwgompje de markt op kan komen, zijn er nog een hoop onderzoeksvragen te beantwoorden.

Tandvleesontsteking

Wel vindt Edwin Winkel het onderzoek "zeer interessant". Hij is als hoogleraar parodontologie verbonden aan het UMCG. "Van veel ontstekingen in de mond merkt de patiënt in eerste instantie helemaal niets", zegt hij. Bacteriën kunnen dan wel al schade aanrichten, bijvoorbeeld rondom implantaten. "Pas als iemand uiteindelijk bij de specialist of tandarts belandt, komt de ontsteking dan aan het licht. Het zou fantastisch zijn als bijvoorbeeld een tandvleesontsteking al kan worden opgespoord voordat daar klachten ontstaan."

Ook Floris Bikker, verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, noemt de gebruikte techniek indrukwekkend. "Als wetenschapper ben ik bijna jaloers op de technologie die ze gebruikt hebben. Dit is heel origineel bedacht", zegt hij. "Ook wij doen onderzoek naar het opsporen van moleculen in speeksel die iets zeggen over gezondheid. Voor het meeste onderzoek heb je apparaten nodig, maar in dit geval is het lichaam zelf de detector. Veel problemen in de mond zijn lastig op te sporen. Je tong heb je altijd."

Op de markt

Maar voordat zo'n soort kauwgompje daadwerkelijk beschikbaar komt, is er nog een lang weg te gaan schrijven de onderzoekers. De nu gepresenteerde resultaten komen uit het laboratorium, en moeten zich eerst nog in patiënten-setting bewijzen.

"Dat is ook meteen de kanttekening", zegt Winkel. "Dit team heeft iets heel slims bedacht, maar het moet nog wel naar de praktijk gebracht worden. Uit een gerandomiseerd onderzoek zal nog moeten blijken of mensen die een bittere smaak aangeven, ook echt een ontsteking hebben. En of het niet zo is dat iemand geen bittere smaak bemerkt, wel een ontsteking blijkt te hebben."

Bikker voegt daar nog aan toe dat uit patiënt-onderzoek nog moet blijken of de stof niet ook schadelijke effecten heeft en of het niet een te duur zal zijn om aan de man te brengen. De prijs van zo'n pakje kauwgom zou wel eens flink hoger kunnen dan die van kauwgom die nu in de winkel ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl