Cyriel Dessers en Sander van de Streek vieren de openingstreffer van FC Utrecht

Nieuwkomers helpen FC Utrecht aan simpele zege op ADO Den Haag

FC Utrecht heeft het openingsduel van het nieuwe eredivisieseizoen gewonnen. De nummer vier van vorig seizoen boekte een 3-0 overwinning bij ADO Den Haag dankzij twee treffers van Cyriel Dessers en een van Sander van de Streek.

Maar er zijn ook zorgen voor FC Utrecht dat woensdag moet aantreden tegen Zenit Sint-Petersburg in de Europa League: beide controleurs Anouar Kali en Yassin Ayoub vielen geblesseerd uit na een charge van Danny Bakker.

Uitrazen

Na amper een minuut bewees de teruggekeerde Lex Immers al zijn waarde voor ADO Den Haag door een kopduel te winnen en daarmee Sheraldo Becker alleen voor FC Utrecht-doelman David Jensen te zetten. De Deense doelman hield het hoofd echter koel en stopte de inzet.

FC Utrecht liet ADO even uitrazen en nam na een minuut of tien het heft in handen. Vooral Gyrano Kerk bleek met zijn snelheid een plaag voor de Haagse defensie. Hij knalde de bal van een meter of 25 op de paal, waarop Cyriel Dessers als eerste reageerde om de openingstreffer aan te laten tekenen. De van NAC Breda overgekomen aanvaller deed dat wel vanuit buitenspelpositie.

Cyriel Dessers lijkt buitenspel te staan als Gyrano Kerk de bal op het doel van ADO Den Haag afvuurt

Daarna werd het onvriendelijk op het veld. Binnen zes minuten liepen Immers, Labyad en Meijers tegen een gele kaart aan. Danny Bakker werd gespaard nadat hij zijn noppen op de enkel van Anouar Kali had geplant. De middenvelder van FC Utrecht moest het veld wel geblesseerd verlaten.

FC Utrecht had het spel aardig onder controle, zonder echt gevaarlijk te worden. Toch kwam ADO Den Haag tien minuten voor rust bijna op gelijke hoogte toen de Noor Bjørn Johnsen, aangetrokken als vervanger van spits Mike Havenaar, doelman Jensen passeerde met een harde schuiver. De paal voorkwam de 1-1.

Op slag van rust zag FC Utrecht ook Yassin Ayoub geblesseerd raken na een duel met opnieuw Bakker. Kermend van de pijn werd de middenvelder van het veld gedragen.

Anouar Kali verlaat de wedstrijd na een duel met Danny Bakker
    en op slag van rust moet ook Yassin Ayoub geblesseerd opgeven

Met Urby Emanuelson voor Yassin Ayoub, die inderdaad in de kleedkamer achterbleef, kreeg FC Utrecht ook de eerste grote kans van de tweede helft. Opnieuw was het uitblinker Kerk die het doel van de jubilaris Robert Zwinkels - de goalie speelde zijn 100ste duel voor ADO - bestookte. In twee instanties kon de Haagse doelman redding brengen.

Utrecht op voorsprong

Even later moest Zwinkels weer in actie komen op een zondagsschot van Sean Klaiber, kopte Ramon Leeuwin via het hoofd van Bakker net over en mikte Kerk de bal van dichtbij naast het doel. Tegen de kopbal van Sander van de Streek uit een voorzet van Zakaria Labyad was echter geen kruid gewassen. De middenvelder, vorig jaar net als Dessers nog spelend in de Jupiler League, zorgde voor de verdiende 0-2.

Sander van de Streek heeft voor de 0-2 gezorgd tegen ADO Den Haag

ADO richt zich op

FC Utrecht leek op weg naar een grote zege, maar daar weigerde de thuisploeg aan mee te werken. ADO kreeg opeens kansen via invaller Melvyn Lorenzen en spits Johnsen. De grootste kans was echter voor Tom Beugelsdijk, die de bal uit een corner snoeihard op de lat kopte.

Tien minuten voor tijd maakte Dessers uit een fraaie steekpass van Labyad zijn tweede van de avond: 0-3.