Anti-vluchtelingenschip tegengehouden met kano's en waterfietsen
De bemanning van het schip de C-star houdt zich in de Middellandse-Zee bezig met vluchtelingen. Ze pikken ze niet op, maar ze sturen ze terug. Met hun 40 meter lange schip wil de extreem-rechtse organisatie Defend Europe zich verzetten tegen de, in hun ogen, "illegale" reddingsacties van humanitaire organisaties. Maar de organisatie stuit op verzet.
Toen de C-star wilde aanmeren in de haven van Zarzis in Tunesië werd het tegengehouden door vissers, kanoërs en zelfs waterfietsers. De blokkade was georganiseerd door lokale vissers en Tunesische mensenrechtenorganisaties.
Aan hun bootjes waren spandoeken bevestigd met leuzen tegen racisme. De actie was een oproep aan de regering om dit schip in geen enkele Tunesische haven toe te laten.
Defend Europe is een onderdeel van de groeiende Europese beweging Generation Identity. Een felle anti-islam- en anti-immigratie-organisatie met als voornaamste doel migranten tegenhouden die Europa willen bereiken.
Want massamigratie wordt gezien als een bedreiging van de eigen identiteit. Vooral in Italië is de beweging populair. De meeste leden zijn jong en worden ook wel omschreven als rechtse hipsters.
Onveilige bootjes
Defend Europe richt zich met name op humanitaire organisaties. De schepen van deze ngo's worden gezien als pendeldiensten van de mensensmokkelaars, tussen Libië en Italië.
De mensensmokkelaars zetten de vluchtelingen op onveilige bootjes omdat ze weten dat ze vlak bij de Libische kust worden opgepikt door de schepen van de ngo's en naar Europa worden gebracht. Daarmee werken de ngo's, in de ogen van Defend Europe, in feite samen met de mensensmokkelaars en zijn ze net zo crimineel.
De ngo's ontkennen dat ze met de mensensmokkelaars samenwerken en zeggen dat de reddingsacties nodig zijn om te voorkomen dat er nog meer vluchtelingen in de Middellandse Zee verdrinken.
Met de C-Star wil Defend Europe bij de Libische kust de vluchtelingenstroom in de gaten houden en de rol van de ngo's vastleggen. Ook willen ze met de Libische kustwacht gaan samenwerken.
Zodra de C-star-bemanning ziet dat ngo's vluchtelingen willen oppikken, bellen ze de kustwacht met het verzoek de vluchtelingen terug te sturen naar Libië. Eerder werkte de organisatie met een kleiner bootje maar met behulp van een crowdfundingsactie werd er genoeg geld ingezameld voor de huur van de C-Star. Aan boord zijn Italianen, Duitsers, Fransen en Oostenrijkers.
'Gesloten voor racisten'
Al eerder stuitte de C-Star op een blokkade. Dat was op 29 juli, bij de havenplaats Catania, voor de kust van Sicilië. Ook daar hadden actievoerders met bootjes de ingang geblokkeerd. Op spandoeken stonden leuzen als: "Stop de aanval op vluchtelingen" en "Gesloten voor racisten".
De C-Star was begin deze week dus ook niet welkom in de Tunesische haven van Zarzis. Het schip vaart op dit moment nog voor de Tunesische kust, waarschijnlijk op zoek naar een andere haven om aan te kunnen leggen.