Rwanda kiest president, maar de uitslag staat al vast
President Paul Kagame is zeker van een overwinning bij de presidentsverkiezingen in Rwanda vandaag. Kagame is president sinds 2000 en kan met de verwachte monsterzege beginnen aan een derde termijn van zeven jaar.
Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2010 kreeg Kagame 93 procent van de stemmen. Deze keer kan dat percentage nog hoger uitkomen, zegt correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Het wordt een overweldigende meerderheid. In 2010 hoorde ik al verhalen dat de machthebbers de uitslag naar beneden probeerden aan te passen om hem geloofwaardiger te laten zijn."
Kagame is zowel een despoot als een bevrijder.
Is de president echt zo populair? Rwanda is een autoritaire en gezagsgetrouwe samenleving zonder een traditie van vrije verkiezingen, daarom is die vraag volgens Lindijer nauwelijks te beantwoorden.
"Rwanda was helemaal kapot na de genocide van 1994. Met harde hand heeft Kagame het land weer opgebouwd. Dat is zijn verdienste. Het land is stabiel en de economie groeit. Maakt hem dat populair? Ik denk dat behalve dankbaarheid ook vrees een belangrijke rol speelt. Hij is zowel een despoot als een bevrijder."
Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in juli stelde Kagame dat de verkiezingen "slechts een formaliteit" zijn. Zijn belangrijkste tegenstanders zijn de weinig bekende Frank Habineza van de Democratische Groene Partij en de onafhankelijke kandidaat Philippe Mpayimana.
Toch laat de partij van Kagame niets aan het toeval over. De kandidaten mochten geen posters op openbare plaatsen ophangen en alle campagne-uitingen moesten eerst door een verkiezingscommissie worden goedgekeurd. "Bij sommige rally's van de oppositiekandidaten durfden alleen een paar kinderen te komen."
Kagame leidt Rwanda al 17 jaar als president en in de jaren daarvoor, na de genocide van 1994, was hij al de facto de leider van het land met 12 miljoen inwoners. Door een grondwetswijziging na een referendum in 2015 kan hij aan de macht blijven tot 2034.