Duizenden Syriërs in Libanon gaan terug
De afgelopen jaren kwamen honderdduizenden Syriërs naar Libanon, maar nu is de beweging andersom: zo'n 7000 Syriërs worden vandaag met bussen van Libanon teruggebracht naar Syrië. Onder de terugkeerders zijn strijders van de soennitische islamistische terreurbeweging al-Nusra en hun familieleden, maar ook duizenden vluchtelingen die in Libanese kampen verbleven.
Er gaan vaker Syriërs vanuit Libanon terug, maar niet zo vaak met deze aantallen, zegt correspondent Marcel van der Steen vanuit Libanon.
De repatriëring is het gevolg van een overeenkomst tussen de sjiitische Hezbollah en al-Nusra, na een wapenstilstand van afgelopen week. Strijders van al-Nusra verbleven sinds 2014 in een bergachtig gebied aan de Libanese kant van de grens met Syrië. Na een gezamenlijk offensief van Hezbollah, het Libanese leger en het Syrische leger werd de terreurgroep gedwongen te vertrekken.
Het gaat om zo'n duizend al-Nusra-strijders, samen met hun familie, die in bussen worden overgebracht naar het Syrische Idlib, waar de soennitische terreurgroep het sinds kort voor het zeggen heeft.
Er woedt in Libanon op dit moment een felle discussie of Syriërs moeten worden teruggestuurd of niet.
Hij vermoedt dat het veelal gaat om soennieten. "Omdat Idlib in handen is van al-Nusra kan het voor sommige vluchtelingen toch veiliger voelen dan Libanon", zegt Van der Steen. "De druk op vluchtelingen neemt namelijk toe hier."
"Er woedt in Libanon op dit moment een felle discussie tussen verschillende politieke partijen of Syriërs moeten worden teruggestuurd of niet. De jarenlange opvang van een miljoen Syrische vluchtelingen leidt tot steeds meer spanningen in de samenleving. Waarschijnlijk ligt het aantal Syriërs in Libanon nog veel hoger dan een miljoen, omdat lang niet alle vluchtelingen in het land zijn geregistreerd."
Uitruil
Onderdeel van de overeenkomst is ook een uitruil van Syrische en Libanese krijgsgevangenen. Daarnaast zijn eerder deze week al enkele lichamen van omgekomen Hezbollah-strijders teruggegeven.
Het vertrek van al-Nusra uit Libanon betekent niet dat alle islamisten zijn vertrokken. Islamistische Staat heeft nog een ander deel aan de grens met Syrië in handen. Het Libanese leger is deze week een offensief gestart om ook deze extremisten te verdrijven.