Met een gasbrander mieren 'cremeren'? Het kan ook anders
Wespen, mieren, slakken, muggen en vliegen: in augustus bereikt de overlast van dit soort ongedierte in en rondom het huis doorgaans een hoogtepunt. Uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat een op de vijf huishoudens naar chemische middelen grijpt om zulk ongedierte te bestrijden.
De brancheorganisatie NVPB voor 'plaagdiermanagement-bedrijven' schat dat huishoudens jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro uitgeven aan insecticiden; vooral bij tuincentra, bouwmarkten en drogisten. Alleen al aan anti-miermiddeltjes gaven Nederlanders vorig jaar 4 miljoen euro uit, oftewel een stijging van 19 procent. Aan de bestrijding van vliegende insecten werd 2 miljoen euro besteed: 44 procent meer dan in 2015.
Volgens Milieu Centraal is dat milieu-schadelijke gif, in spuitbussen of in korrelvorm, helemaal niet nodig om het gespuis buiten de deur te houden. Daarom is de organisatie vandaag een voorlichtingscampagne gestart waarin verteld wordt hoe het milieuvriendelijker kan. "Met horren, schoonmaken en doorwaaien kom je al een heel eind", zegt woordvoerder Magreet Schijvens.
Vlieggordijnen
"Plaats horren en vlieggordijnen om wespen, muggen en vliegen buiten de deur te houden. Dicht ook kieren en naden zodat ongedierte niet toch je huis binnendringt. En een klamboe beschermt je tijdens je slaap tegen prikkende zoemers."
Wespen zijn dol op vlees bij de barbecue, ijsjes en frisdrank. "Voor mieren zijn een paar koekkruimels of een kleverig jampotje al een feestmaal. Voedselresten trekken ook fruitvliegjes aan."
Wil je geen beestenboel in huis? Laat dan volgens Milieu Centraal de afwas niet staan, ruim etensresten direct op en haal dagelijks een doek met een sopje over je aanrecht en eettafel. Eet je fruit op tijd op of bewaar het in de koelkast, zodat het niet overrijp wordt.
En belangrijk voor tegen de muggen: bied ze geen broedplaats in de tuin, in stilstaand water. Schijvens: "Dek de regenton af, leeg je verstopte dakgoot en ruim plasjes water in en rond je huis op. Denk ook aan kruipruimtes, afvoerputjes en bloembakken."
Niet alle consumenten zijn bereid om dier- en milieuvriendelijk te werk te gaan, bleek uit onze oproep via Facebook hoeveel last mensen ondervinden en wat ze eraan doen. "Mijn vrouw heeft een nieuwe hobby: het cremeren van mieren met een gasbrander. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon."
Zware spray
Iemand anders reageert met: "Tegenwoordig heb ik geen last meer van ongedierte. Ik spuit met zo'n zware spray (uit Duitsland) en blijkbaar durven ze daardoor niet terug te komen. Niet goed voor het milieu, maar ik ben panisch voor ongedierte."
Een ander heeft deze handige tip: "Er is maar één goed recept tegen vliegend ongedierte: haarlak! Voor minder dan een euro bij de Action, werkt perfect."
Nog geen horrorzomer
Een paar maanden geleden werd grote wespenoverlast voorspeld voor deze zomermaanden. Sommige 'kenners' hadden het zelfs over een horrorzomer, maar daar merken ze bij Intratuin, een belangrijke verkoper van producten tegen ongedierte, tot op heden niets van: "Nee, het valt erg mee. Of het moet nog komen. Pas in augustus en september gaan wespen mensen lastigvallen hè", zegt Jeroen Bleijenberg van het tuincentrum.
Overlast is er nu vooral van slakken, door het natte weer van de afgelopen weken. Een klant in het tuincentrum reageert met: "Vreselijk die slakken. Elke dag tel ik er wel dertig. Ik knip ze gewoon doormidden. Dan eten de vogels ze op. Toch een vorm van recycling, niet?"