NOS NieuwsAangepast

Nog niet alle besmette eieren uit schappen supermarkt

Supermarkten zijn druk bezig om de met fipronil besmette eieren uit de schappen te halen, blijkt uit een rondgang door de NOS. Ze stellen leveranciers aansprakelijk voor de schade.

Albert Heijn heeft geen eieren verkocht die een direct gevaar opleveren voor de gezondheid. Wel verkoopt de keten eieren die gevaarlijk zijn bij veelvuldige consumptie en waarvan het afgeraden wordt om ze aan kinderen te geven. Toch wachtte het bedrijf tot het middaguur met een beslissing over het al dan niet uit de schappen halen van die eieren.

"De voedsel- en warenautoriteit was gisteravond niet duidelijk over wat we moesten doen met de eieren die geen direct gevaar opleverden", zegt een woordvoerder. Daarom is het bedrijf pas rond het middaguur in actie gekomen om eieren uit de winkel te halen.

De kans dat de eieren met de bewuste codes nog in de schappen liggen bij Albert Heijn, is klein volgens de supermarktketen. "Die zijn in principe al verkocht. Wij hebben een hele grote omloopsnelheid. Maar het kan zijn dat schappen met eieren verkeerd bijgevuld zijn en er nog dozen zijn blijven liggen."

Daarom haalt het bedrijf uit voorzorg vanmiddag een aantal type eieren van het eigen merk uit de winkels in Noord- en Zuid-Holland. Albert Heijn verwacht dat het afvoeren van de eieren aan het einde van de dag afgerond is.

Jumbo, de op één na grootste keten, zei rond 15.30 uur vanmiddag "nog niet alle benodigde informatie te hebben" of het al dan niet besmette eieren in de schappen heeft. Het bedrijf heeft wel "uit voorzorg een aantal eieren uit de schappen gehaald die mogelijk fipronil bevatten."

Voortvarend

Dirk van den Broek, van de gelijknamige supermarktketen en de Dekamarkten, heeft twee soorten eieren uit de schappen gehaald. Volgens een woordvoerder is deze terughaalactie vanochtend doorgegeven aan de winkels. Om welke regio's het gaat, en om welk type eieren, is niet duidelijk.

Bij Aldi zijn uit zo'n 100 winkels in het midden en het oosten van het land eieren gehaald. Het gaat daarbij zowel om eieren die direct gevaar opleveren voor de volksgezondheid, als om eieren waarvan wordt afgeraden om ze aan kinderen te geven. Het gaat om biologische eieren, scharreleieren en vrije uitloopeieren met specifieke houdbaarheidsdata.

Geld terug?

Lidl heeft gisteravond al meteen besmette eieren uit de winkels gehaald. Deze supermarktketen trof in 57 filialen die bevoorraad waren door het distributiecentrum in Tiel eieren aan waarbij een direct gevaar is voor de volksgezondheid. Het gaat om winkels in de regio rond Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort en Deventer.

"Gisteravond zijn die meteen uit de schappen gehaald", zegt een woordvoerder. Het gaat om de scharreleieren maat XL en de scharreleieren maat L. Uit voorzorg is ook maat M uit de schappen gehaald, ook al heeft die niet de code waarvoor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt.

Miljoenenschade

De supermarkten begrijpen de bezorgdheid onder klanten. Daarom krijgen klanten over het algemeen niet alleen hun geld terug als ze met besmette eieren terugkomen, maar ook als het om niet-besmette eieren gaat.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) lijden supermarkten veel schade. "Een schatting is nu nog moeilijk te maken, maar het gaat om vele miljoenen euro's", zegt directeur René Roorda. "Honderden supermarkten hebben eieren uit de schappen moeten halen." De supermarkten willen de schade gaan verhalen op de leveranciers. Pluimveebedrijven op hun beurt stellen Chickfriend aansprakelijk voor de schade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl