De Buurtcamping
Aangepast

Kom uit je bubbel op de buurtcamping

Met de pleerol onder je arm naar de wc, terwijl de buurman de koffie klaar heeft als je terugkomt. Dat is weer eens iets anders dan al telefonerend de deur uitlopen naar je werk zonder te weten wie er in je portiekje woont. Met die gedachte begon Roderik Schaepman De Buurtcamping, die nu voor het vijfde jaar op rij wordt georganiseerd.

"Ik wilde het dorp naar de stad halen", zegt Roderik. "Ik ben opgegroeid in Nieuw-Roden in Drenthe, waar 300 mensen wonen en iedereen elkaar kent en groet. Deuren staan open en iedereen helpt elkaar. Dat was in Amsterdam wel even wennen."

Roderik begon in 2013 De Buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam. Inmiddels zijn er dertien campings in zeven steden. De laatste van dit jaar is in Kampen. NOS op 3 ging langs en sprak daar met Roderik en de campinggasten:

Al vijf jaar De Buurtcamping

De Buurtcamping is meer dan alleen kamperen. "Iedereen leeft in zijn eigen bubbel", zegt Roderik. "Of dat nou arm of rijk is, kleur of leeftijd. Op de camping verdwijnen al die verschillen en zit je samen in de campingbubbel."

Daar is de camping ook op ingericht. "Een derde van de bezoekers is betaald, een derde vrijwillig en een derde minima, mensen die normaal niet op vakantie kunnen. Die minima zoeken we ook echt op. We gaan bijvoorbeeld naar voedselbanken om te werven."

Ik heb mensen gehad die me huilend bedankten, omdat zo hun kinderen op vakantie konden.

Roderik Schaepman, bedenker De Buurtcamping

Roderik krijgt dankbare reacties. "Ook dit jaar heb ik weer mensen gehad die me huilend bedankten omdat op deze manier hun kinderen op vakantie konden. Dat had ik vijf jaar geleden niet durven denken. Maar ook mijn zoontje lag weer te huilen waarom het maar drie dagen duurde, dus het is echt voor iedereen leuk."

De Buurtcamping

Inmiddels komen mensen van alle soorten en maten naar de buurtcampings. "Van die diversiteit geniet ik het meest", zegt Roderik. "In bijna alle parken zag je weer yuppen, daklozen en alle culturen bij elkaar. Er komen ook steeds meer Marokkaanse, Turkse of Surinaamse mensen kamperen. Dat vind ik het allermooist."

Ik hoop dat er over vijf jaar een stuk of honderd buurtcampings zijn.

Roderik Schaepman

Je kan niet zomaar een paar tenten neerzetten. Er moet van alles geregeld worden, zoals vergunningen, voorzieningen en een programma. "Daarvoor hebben we nu een handboek in elkaar gezet: Buurtkamperen voor Dummies", zegt Roderik. "En je kan ons ook benaderen. Als je zelf een Buurtcamping wil organiseren, dan helpen we je."

Roderik hoopt dat het bij het tweede lustrum nog verder is gegroeid. "Ik hoop dat het over een paar jaar een soort landelijke feestdag is, dat we de grote vakantie aftrappen met De Buurtcamping", zegt Roderik lachend. "Ik weet niet of we dat gaan redden, maar ik hoop wel dat er over vijf jaar een stuk of honderd buurtcampings zijn."

Deel artikel: