Aangepast

Wat als de hele wereld genderneutraal zou zijn?

Jij voelt je misschien 100 procent man of vrouw, maar dat geldt niet voor iedereen. LHBTI-organisaties (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel) pleiten voor een genderneutralere wereld, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt.

De NS begint daar al een beetje mee door reizigers vanaf december niet meer aan te spreken met 'dames en heren', maar met 'beste reizigers'. En Amsterdam kwam eerder deze week met een gids vol 'regenboog taaltips' voor ambtenaren. Die gids moet helpen bij het vinden van genderneutrale aanspreekvormen.

Een goed begin, vinden LGBTI-organisaties. Maar ze willen graag dat het nog verder gaat. "Niemand heeft er last van als dit verandert", zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma. "Het zou mooi zijn als andere gemeentes volgen, of zelfs de overheid."

A day in the life...

Hoe zou dat eruitzien, een genderneutrale wereld? We nemen je mee in een mogelijk toekomstscenario:

Een dag in een genderneutrale wereld

"Er moet nog veel veranderen", zegt YouTuber Noah Zaborszky (23). Noah identificeert zichzelf als non-binair: niet man, niet vrouw en vlogt over transgenderkwesties.

"Veranderingen in speelgoed, tijdschriften en kleding zijn niet genoeg. Belangrijker is dat iedereen de mogelijkheid krijgt om te kiezen wat die persoon fijn vindt."

Noah Zaborszky

Waarom is genderneutraliteit belangrijk? "Er is meer dan alleen man en vrouw", zegt Quirine Lengkeek, van Stichting CHOICE, voor jeugd en seksualiteit. Nadenken over aanspreekvormen is een goede eerste stap, denkt ze.

Absolute regels zijn er niet, zegt ze er meteen bij. "Het gaat erom dat je nadenkt en ook de persoon om wie het gaat vraagt: hoe wil jij het liefst worden aangesproken?"

Ik heb Noah nog niet gezien. Is hen wel op dit feestje?

Noah

Dit is herkenbaar voor Noah. "Sommige mensen vinden het ontzettend prettig als je vraagt waarmee je ze kunt aanspreken. Kleine dingen, zoals het gebruik van hij/zij/hen, kunnen de grootste veranderingen maken."

Zelf gebruikt Noah 'hen' als neutrale aanspreekvorm. Bijvoorbeeld: 'Ik heb Noah nog niet gezien. Is hen wel op dit feestje?'

Zo heeft iedereen die een genderneutralere wereld wil een eigen wensenlijst. Het verschilt van persoon tot persoon hoe die wereld eruit moet zien, zegt Quirine Lengkeek. "Sommige transgenders willen juist aangesproken worden als man of vrouw. Ook de meningen over bijvoorbeeld de sekseregistratie bij geboorte verschillen."

Ook ik wil niet dat alles genderneutraal wordt, maar een genderneutrale wereld is wél voor iedereen"

Noah

Er zijn ook veel misverstanden. "Sommige mensen denken dat we willen dat alles neutraal wordt. Dat is niet zo. De woorden man en vrouw hoef je niet te mijden en het is ook geen probleem dat je superhelden- en prinsessenpakjes aan kinderen verkoopt", zegt Lengkeek.

"Natuurlijk mag je onderscheid maken. Het gaat er alleen om dat je weet dat er meer is en daar rekening mee houdt. Dat de opties voor iedereen beschikbaar zijn: zowel jongens als meisjes kunnen de prinsessenpakjes dragen."

Voor Noah gaat het nog iets verder. "Het zou mooier zijn als het speelgoed op één afdeling wordt verkocht. Niet meer een scheiding tussen meisjes- en jongensspeelgoed. Ook ik wil niet dat alles genderneutraal wordt, maar een genderneutrale wereld is wél voor iedereen."

Lengkeek denkt dat er een maatschappelijk debat moet komen over hoe ver we willen gaan. Want sommige onderwerpen zijn omstreden. "Ik kan me voorstellen dat een vrouw die weleens is aangerand liever niet met mannen naar de wc gaat in een café of niet gemengd wil douchen. Daar moeten we het met zijn allen over hebben."

​Wat gaat het de overheid aan wat er in mijn onderbroek zit?

Philip Tijsma, COC

"Het gaat erom dat je in het dagelijks leven geconfronteerd wordt met: ben je een man of een vrouw, terwijl het niet boeit", zegt Tijsma van het COC. "Wat gaat het bijvoorbeeld de overheid aan wat er in mijn onderbroek zit?"

Voor Tijsma is het belangrijk dat iedereen zich welkom en aangesproken voelt. "Het is een kleine moeite om dit te realiseren. En er is altijd wel een praktische oplossing voor mensen die zich niet thuis voelen."

Deel artikel: