Indiër protesteert in Mumbai tegen lynchpartijen
Aangepast

Vermoord om een stuk koeienvlees: in India gebeurt het

India wordt opgeschrikt door beef lynches: bloedige groepsaanvallen op mensen die koeienvlees zouden eten. Vooral moslims zijn slachtoffer.

Sinds 2010 zijn 28 Indiërs gedood en 124 verwond omdat zij koeienvlees zouden bezitten. In de laatste twee jaar alleen al zijn tien mensen gedood door groepen met stokken, messen en soms vuurwapens.

Het eten van koeienvlees ligt gevoelig in het land: de meerderheid (zo'n 80 procent) van de bevolking is hindoe. Volgens de meeste stromingen binnen dat geloof mogen koeien niet gegeten worden. Iets wat de islamitische minderheid (14,2 procent) en lagere kasten wél doen.

Meer dan vlees

Op een bevolking van 1,3 miljard lijken 28 doden niet veel. "Maar India is gewoon een democratie zoals Nederland", zegt correspondent Joeri Boom. "Het kan niet dat je daar onbestraft aangevallen wordt, omdat ze denken dat je koeienvlees vervoert of koeien wil slachten."

Al gaat het volgens Boom niet echt om het vlees. De lynchpartijen passen binnen het huidige politieke beeld: de streng hindoeïstische Bharatiya Janata partij (BJP) is namelijk aan de macht. "De BJP stelt Indiaas nationalisme gelijk aan hindoeïsme. Zij hangen de Hindutva-ideologie aan, die stelt dat de Indiase samenleving rond het hindoeïsme moet worden gevormd."

Radicale hindoes vallen moslims in de eerste plaats aan omdat ze volgens hen minderwaardig zijn, zegt Boom. "De erfgenamen van vroegere indringers - vijanden van het hindoeïsme dus eigenlijk, en zeker geen volwaardige Indiërs. Dat ze koeien eten komt op de tweede plaats."

Hindutva heeft zeker te maken met het terugkerende religieuze geweld. "Onder de vorige, niet-religieuze regering hielden radicale hindoes zich koest", zegt Boom. "Toen was duidelijk dat geweld bestraft zou worden. Sinds Modi in 2014 aan de macht kwam zijn ze brutaler geworden."

Indiërs in Mumbai protesteren tegen lynchpartijen

Dit uit zich dus in lynchpartijen, waar een groot deel van de bevolking niet blij mee is. "Veel Indiërs hebben de indruk dat de regering niet optreedt tegen zulke aanvallen. Je ziet vaak genoeg dat aanvallers worden opgepakt, maar ik heb verder nooit iets gehoord over een rechtszaak tegen die mensen."

Na de dood van een 16-jarige moslimjongen gingen vorige maand tienduizenden (jonge) Indiërs de straat op. Volgens Boom laat dit zien dat er een grens bereikt is. "De grote meerderheid die het niet eens is met lynchen ging eerst niet de straat op. Na dit protest heeft zelfs Modi zich kritisch uitgelaten over het geweld. Dat had hij sinds 2014 nog maar één keer gedaan."

Deel artikel: