Meer dan 2100 migranten uit Griekenland en Italië naar Nederland
Nederland heeft tot nu toe ruim 2100 migranten overgenomen van Italië en Griekenland. Die groep heeft een grote kans om hier een verblijfsvergunning te krijgen.
Twee jaar geleden kwamen honderdduizenden mensen via Griekenland en Italië Europa binnen. Daarop werden grenzen gesloten en kwamen veel vluchtelingen vast te zitten in de Zuid-Europese landen. Andere EU-landen beloofden te helpen door vluchtelingen over te nemen.
De uitvoering van die afspraken kwam maar moeizaam van de grond, maar volgens de Europese Commissie gaat het de laatste maand beter. In juni konden meer dan 3000 migranten uit Griekenland en Italië doorreizen. Bij elkaar zijn nu bijna 25.000 mensen overgeplaatst, onder wie dus 2100 naar Nederland.
Minder dan beloofd
Het zijn nog altijd veel lagere aantallen dan was beloofd. Toen de afspraken werden gemaakt, ging het over meer dan 120.000 migranten.
Griekenland en Italië kregen het nooit voor elkaar om zo veel mensen 'aan te bieden'. Italië krijgt vooral migranten binnen uit landen die door de EU als veilig worden gezien. En alleen wie echt kans maakt op een verblijfsvergunning, mag door naar een ander land.
Verzet
Bovendien is er verzet van EU-landen. Met name Tsjechië, Hongarije en Polen weigeren om vluchtelingen over te nemen. De Europese Commissie is een procedure begonnen om die landen te dwingen, maar tot nu toe zwichten ze niet voor de druk. De drie zeggen dat de afspraken buiten hen om zijn gemaakt en niet rechtsgeldig zijn.
Tsjechië, Hongarije en Polen hebben een zaak aangespannen bij het Europees Hof van Justitie, maar de kans dat ze die winnen is een stuk kleiner geworden. De advocaat-generaal van het Hof zei vandaag dat de afspraken over het herverdelen van vluchtelingen wel degelijk rechtsgeldig zijn.
Valreep
Andere EU-landen namen de afgelopen maanden juist wel veel vluchtelingen over. Dat gebeurt op de valreep, want in september lopen de afspraken af en hoeven landen niet langer migranten van Italië en Griekenland over te nemen. Nederland heeft beloofd om tot die tijd nog minimaal 370 vluchtelingen op te vangen.