Palestijnse vrouwen protesteerden vorige week tegen de detectiepoortjes
NOS NieuwsAangepast

Poortjes Tempelberg weg, maar is het probleem daarmee opgelost?

De geest lijkt weer even in de fles, nu Israël de detectiepoortjes aan de Palestijnse kant van de Tempelberg heeft weggehaald. Twee weken lang waren er verhitte protesten, want veel Palestijnen zagen de poortjes als de ultieme vernedering.

Israël kon die poortjes niet zomaar weghalen, want het zou gezichtsverlies betekenen, vertelt correspondent Ankie Rechess. In het NOS Radio 1 Journaal zegt ze dat een ernstig incident op de Israëlische ambassade Amman, dat begon met een aanval met een schroevendraaier en twee doden tot gevolg had, uiteindelijk de opmaat was naar een oplossing.

Israël wilde naar aanleiding van het incident de diplomatieke missie terughalen naar Israël, maar Jordanië stond dat niet toe. "Na een telefoontje van Netanyahu met koning Abdullah van Jordanië werd een deal gesloten. Israël krijgt zijn mensen terug in ruil voor het weghalen van de gewraakte poortjes. Hier heeft de Jordaanse koning het probleem opgelost. Hij heeft daarmee een hele nieuwe status gekregen in de Arabische wereld."

Netanyahu is van plan om nieuwe technieken te gebruiken om de Tempelberg te beveiligen. Zo wordt er gedacht aan warmtecamera's waarmee explosieven kunnen worden opgespoord en overweegt Israël om camera's met gezichtsherkenning te plaatsen. Maar die zijn er niet zomaar, zegt Rechess. "Dat gaat honderden miljoenen kosten. En iedereen gaat ervan uit dat de moslimwereld ook daartegen zal protesteren."

Er is maar een kleine lucifer nodig om de vlam in de pan te laten slaan.

Correspondent Ankie Rechess

Het is nog maar de vraag of de protesten op de Tempelberg nu helemaal voorbij zijn. Op dit moment zijn er iedere avond rellen, zegt Rechess. "Ook als de poortjes weggehaald worden, zal het nog niet voorbij zijn. Men gaat er hier in Israël van uit dat het weken zal duren voor de situatie gesust is."

De correspondent zegt dat er nauwelijks iets nodig is om de situatie weer uit de hand te laten lopen. "De Tempelberg is zo'n ontzettende gevoelige plaats, de gevoeligste zelfs in het Midden-Oosten. Er is maar een kleine lucifer nodig om de vlam in de pan te laten slaan."

Terugblik: crisis op de Tempelberg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl