NOS Nieuwsβ€’β€’Aangepast

World Emoji day: <3 of :(

Je hebt het vast wel eens afgevraagd: waarom staat op de kalender-emoji in Whatsapp 17 juli? Is er die dag iets speciaals? Eigenlijk niet echt (het is waarschijnlijk de dag waarop de kalenderapp van Apple werd ontwikkeld), mÑÑr de emoji werd wel gebruikt als inspiratie voor de World Emoji Day.

De dag wordt vandaag voor de vierde keer wereldwijd op verschillende manieren 'gevierd'. Zo kleurt het Empire State Building in New York geel, gaat het London's Royal Opera House twintig bekende opera's uitschrijven in emoji's op hun website en onderzocht Facebook de meestgebruikte icoontjes.

Maar niet overal staat de kalender-emoji op 17 juli. Zo gebruikt Twitter, kijk maar hierboven, een andere datum (21 maart, de geboortedatum van het bedrijf).

Hoe dan ook, 17 juli werd uiteindelijk blijkbaar als belangrijkste kalender-emoji gezien, en dus is het vandaag een 'feestdag'.

Facebook heeft voor deze dag uitgezocht welke emoji's het meeste worden gebruikt. Het gaat om enorme aantallen, want op Facebook Messenger vliegen er dagelijks 5 miljard over het scherm en op Facebook zelf nog eens 60 miljoen.

De populairste emoji's zijn het gezicht met tranen van geluk, de kussende emoji en de 'hearteyes' emoji. Er zijn in totaal 2.666 emoji's.

  • Google
    Populairste emoji
  • Facebook

De emoji ontstonden in 1999 in Japan. Emoji is het Japanse woord voor pictogram en heeft dus niets met emoties te maken. De 'basis-emoji's' zijn deels gebaseerd op de populaire emoji in het land. Daarom hebben we bijvoorbeeld negen varianten voor trein-emoji's, omdat de trein zo populair is in Japan.

Een emoji is dus niet hetzelfde als een emoticon. Een emoticon wordt ook wel een smiley genoemd en is een weergave van een gezichtsuitdrukking.

Emoji's hebben in het verleden al voor discussie gezorgd. Zo was er veel vraag naar vrouwelijke diversiteit op emoji-gebied. Er waren te weinig vrouwelijke professionals, zei Google bijvoorbeeld vorig jaar. Nu zijn er meer werkende vrouwen toegevoegd.

Ook hadden een tijdje geleden alle emoji's nog gewoon een gele huidskleur, nu is er de keuze tussen meerdere huidskleuren en zijn veel icoontjes als man Γ©n vrouw beschikbaar.

Maar de ontwikkeling gaat nog steeds verder. Momenteel wordt gewerkt aan genderneutrale alternatieven: voor iedereen die zich niet als vrouw of man identificeert. Ook is er een hoofddoek-emoji in de maak. De organisatie die de emoji's kiest en maakt, Unicode, wil dat de emoji's iedereen kunnen aanspreken.

Sommige emoji's worden verkeerd begrepen. Zo wordt de eerste emoji in het plaatje hieronder met twee handjes vaak gezien als iemand die aan het bidden is, of als een high-five. Het is echter een Japans symbool voor excuses of dankbaarheid.

Ook de emoji met een druppel (tweede emoji in het plaatje hieronder) wordt vaak verkeerd begrepen. Gebruikers denken dat de emoji huilt en verdrietig is, maar eigenlijk is het een slapende emoji. De 'traan' is kwijl.

En de derde emoji in het plaatje, de vrouw met haar hand omhoog, wordt vaak gebruikt bij een sarcastische opmerking. Het lijkt namelijk alsof de vrouw haar haar naar achteren gooit op een 'ik ben beter dan jij'-manier. Maar dit klopt niet: de vrouw vraagt namelijk 'hoe kan ik je helpen?'.

Toch blijven er nog altijd vragen over emoji onbeantwoord. Want waar is de roodharige emoji? En wat betekent in hemelsnaam die poep-emoji toch? Unicode weet het zelf ook niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl