Chris Froome
NOS WielrennenAangepast

Froome passeert Anquetil met 53ste gele trui

Chris Froome ontving op het podium in Le-Puy-en-Velay zijn 53ste gele trui. Het aantrekken van het leiderstricot is bijna een routinematige handeling geworden voor de Brit, maar mogelijk had de ceremonie zondag voor hem toch een speciaal tintje.

Froome passeerde namelijk de legendarische Jacques Anquetil op de eeuwige ranglijst van geletruidragers. De Fransman, goed voor vijf eindzeges in de Tour de France, mocht 52 keer het geel aantrekken.

Froome staat in het klassement van renners met de meeste gele truien nu op de vijfde plaats. Boven hem staan vier renners die de Tour minstens vijf keer wonnen, al heeft de internationale wielerunie UCI Lance Armstrong officieel al zijn Tourzeges en aanverwante titels afgenomen.

Renners met de meeste gele truien

Plaats Renner (aantal eindzeges) Aantal truien
1. Eddy Merckx (5) 96
2. Bernard Hinault (5) 79
3. Lance Armstrong* (7) 76
4. Miguel Induraín (5) 60
5. Chris Froome (3) 53
6. Jacques Anquetil (5) 52
* na dopingbekentenis uit erelijsten geschrapt

Froome mocht op 6 juli 2013 zijn eerste gele trui ophalen. De Sky-renner won de achtste etappe naar Ax-3-Domaines, stond de leiding in het klassement niet meer af en werd in Parijs gehuldigd als winnaar van de honderdste Ronde van Frankrijk.

Dat jaar droeg Froome de leiderstrui veertien keer, net zo vaak als vorig jaar, toen hij zijn derde Tour won. In 2015 had hij het geel zelfs zestien dagen om de schouders. Dat aantal kan Froome wederom halen als hij het geel vanaf nu tot Parijs weet vast te houden.

Evenaring Indurain in het verschiet

Mocht de geboren Keniaan daarin slagen, dan komt hij op zestig gele truien. Daarmee zou hij vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain (1991-1995) evenaren. Om de Spanjaard te passeren moet hij dus nog een jaartje wachten.

  • AFP
    Eddy Merckx staat de pers te woord na zijn vijfde Tourzege in 1974
  • AFP
    Bernard Hinault showt zijn vier gele truien in 1985, het jaar waarin hij zijn vijfde Tour zou winnen
  • AFP
    Lance Armstrong tijdens de Tour van 2001
  • ANP
    1993: Miguel Indurain op zijn tijdritfiets

Recordhouder Eddy Merckx ligt voorlopig nog mijlenver voor op Froome. De Kannibaal, eveneens vijfvoudig winnaar van de Ronde (1969 tot en met 1972 en 1974) droeg het geel liefst 96 keer.

In het hypothetische geval dat Froome vanaf nu alle gele truien zou pakken, kan hij Merckx in de zestiende etappe van de Tour van 2019 passeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl