De bewuste vrachtwagen, enkele uren na de aanslag op 14 juli 2016
NOS Nieuws

Blad publiceert nieuwe foto's aanslag Nice, nabestaanden woedend

Het Franse nieuwsblad Paris Match heeft zich de woede op de hals gehaald van nabestaanden en overlevenden van de aanslag in Nice, morgen een jaar geleden. Aanleiding is de publicatie van nieuwe beelden van het moment van de aanslag. De Franse autoriteiten hadden gevraagd daarmee terughoudend te zijn, maar voor de eerste herdenking, morgen, zijn de beelden dus toch afgedrukt in het weekblad.

Het gaat om bewakingsbeelden die zijn gemaakt op de Promenade des Anglais. Daar reed op de late avond van 14 juli 2016 een vrachtwagen in op een mensenmassa. Bij de aanslag kwamen 86 mensen om het leven.

Uit de schappen?

Nabestaanden noemen de publicatie mensonterend en een "aanval op de waardigheid van de slachtoffers". Het Openbaar Ministerie in Parijs is het daarmee eens en wil dat het tijdschrift uit de schappen wordt gehaald. Een rechter behandelt het verzoek van het OM vanmiddag in kort geding.

Burgemeester Estrosi van Nice vindt het afdrukken van de foto's eveneens schandalig. Winkeliers in de Zuid-Franse stad hebben uit piëteit met de nabestaanden de verkoop van Paris Match aan banden gelegd.

De redactie van Paris Match heeft het afdrukken van de foto's verdedigd. Het blad benadrukt dat slachtoffers niet herkenbaar in beeld zijn gebracht en vindt dat iedereen het recht heeft om te weten wat er op 14 juli in Nice is gebeurd. "Ze zijn gepubliceerd om de gebeurtenissen te begrijpen", aldus de redactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl