Met of zonder cafeïne, koffie vergroot de kans op een langer leven
Een kopje koffie in de morgen, een bakkie pleur in de middag en 's avonds ook nog wat zwart goud. Komt dat overeen met jouw gemiddelde dag? Dan ben je gezond bezig volgens een grootschalig onderzoek van Annals of Internal Medicine.
Drie kopjes koffie per dag zouden ervoor zorgen dat je langer leeft, omdat je minder kans hebt op bepaalde soorten kanker en hart-en vaatziekten.
"Koffie past in een gezond voedingspatroon", vertelt hoogleraar voedingswetenschappen Kampman al jaren. Ze is verbonden aan de Wageningen Universiteit en vindt dat het onderzoek goed is uitgevoerd. "Het is de grootste studie naar koffie en sterfte in Europa. Er zijn 521.330 mensen onderzocht die gemiddeld 16 jaar zijn gevolgd."
Je kan niet zeggen 'ik drink drie á vier koppen koffie en dan krijg ik geen leverkanker'. Maar het risico wordt wel kleiner.
"Koffie beschermt tegen hart-en vaatziekten en bepaalde soorten kanker, zoals baarmoeder- en leverkanker. Belangrijk is om te onthouden dat het gaat om het risico. Je kan niet zeggen 'ik drink drie á vier koppen koffie en dan krijg ik geen leverkanker'. Nee. Het risico op deze vormen van kanker wordt wel kleiner."
Welke stof in koffie zorgt voor de positieve effecten is nog niet duidelijk. Maar het lijkt niet aan de cafeïne te liggen: "Ook uit dit recente onderzoek blijkt weer, decafé heeft hetzelfde effect als koffie met cafeïne."
Ik adviseer daarom: laat koffie niet staan omdat je denkt dat het ongezond zou zijn.
In het verleden werd wel eens gewaarschuwd voor de gevaren van koffie, maar dit ging om ongefilterde koffie. "Daarin zitten vetachtige stoffen die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen, dus dat is ongezond. Maar heel weinig mensen drinken deze koffie in Nederland. Ik adviseer daarom: laat koffie niet staan omdat je denkt dat het ongezond zou zijn."
Nederland koffieland
Nederlanders drinken volgens het RIVM gemiddeld ruim een halve liter koffie (zo'n vier koppen) per dag. Het Annals Internal Medicine onderzoek beveelt drie koppen per dag aan, maar in dat onderzoek wordt met grotere koppen gerekend (237 ml per kop in plaats van 125 ml). In dat geval zal de gemiddelde Nederlander uitkomen op 2 koppen koffie per dag.
Er is niet onderzocht of meer dan drie koppen slecht is. "Maar je kunt je voorstellen dat alles wat je té veel gebruikt, niet de bedoeling is", zegt Kampman.