Dronkelappen van de straat en bidden dat de stier je niet raakt
In de straten van het Spaanse Pamplona staan duizenden mensen in rood-witte kleding. Ze kijken nerveus naar het hek. Daarachter staan de stieren die straks worden losgelaten. Voor deze dieren staat het noodlot vast, voor de renners is dat ongewis.
Vijf mensen zijn de afgelopen dagen op de hoorns genomen tijdens het jaarlijkse San Fermínfestival. Doden zijn er dit jaar nog niet gevallen tijdens het wereldberoemde stierenrennen. En dat wil de organisatie graag zo houden.
"De politie scheidt de dronkelappen - want het feest gaat dag en nacht door - van de mensen die serieus komen om te rennen", zegt correspondent Rop Zoutberg. Hij ziet mensen om zich heen warmlopen en bidden tot de heilige San Fermín.
Het is een eeuwenoude, diepgewortelde traditie, vertelt Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Echt het heiligste der heiligste hier. Iets waar je niet aan mag komen."
Toch staat de traditie onder druk in Spanje. Want de door de stad opgejaagde dieren wacht aan het einde van rit een bloedige dood. Zo'n zestig stieren worden tijdens het festival doodgestoken in de arena.
Vanwege het dierenleed is stierenvechten in sommige Spaanse gebieden verboden. Aan de andere kant is het officieel als cultureel erfgoed bestempeld door het parlement. De discussie wordt op het scherpst van de snede gevoerd.
Dierenactivisten vinden het een barbaarse traditie. Als protest stonden ze vorige week halfnaakt, besmeurd met rode verf, voor het gemeentehuis van Pamplona. Zoutberg sprak met een van de actievoerders.
"Het doet me denken aan festivals in het oude Rome, waarin slaven en dieren werden doodgemaakt", vertaalt de correspondent haar woorden. "Ooit is dat ingehaald door de tijd. Ik hoop dat we, ooit op een dag, dit ook voor elkaar krijgen in Spanje."
Tegenover de honderd demonstranten vorige week staan vandaag duizenden deelnemers aan het stierenrennen in de smalle straatjes. Niet alleen Spanjaarden, maar ook veel buitenlandse toeristen. "Sommigen gaat het allemaal om de kick van het rennen", zegt de correspondent.
Dan gaan de hekken open en stormen de dieren over de keien richting de arena.
Een man raakt gewond aan zijn hoofd en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. En zo gaat het festival nog een paar dagen door. Volgens persbureau Reuters zijn in bijna honderd jaar tijd vijftien doden gevallen bij de omstreden traditie.
"Met gevaar voor eigen leven meelopen, mensen die elkaar vertrappen en wegduwen tijdens het rennen: de vraag hoe absurd het allemaal is, daar komt hier niemand aan toe", zegt Zoutberg. "Dit is het heilige feest van de Pamplonezen."