Wie is wie in het tv-debat?
De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen ging vanavond verder met een debat op Nederland 2 en Politiek 24. De uitzending werd gepresenteerd door Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde. Aan het debat deden de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer van de acht grootste partijen mee. Wie is wie?
Loek Hermans (VVD)
Loek Hermans (1951) is al sinds 1977 actief in de landelijke politiek. In dat jaar wordt hij Tweede Kamerlid voor de VVD, wat hij tot 1990 blijft. Daarna wordt Hermans burgemeester van Zwolle en in 1994 Commissaris van de Koningin in Friesland. In 1998 keert hij terug naar Den Haag en wordt hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het kabinet-Kok II. Na de verkiezingen van 2002 verlaat hij de politiek en wordt hij voorzitter van MKB Nederland. Daarnaast gaat Hermans vier jaar later naar de Eerste Kamer. Nu is hij VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer.
Elco Brinkman (CDA)
Elco Brinkman (1948) trekt de CDA-lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Brinkman is bekend in Den Haag. Tussen 1975 en 1982 is hij ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij opklimt tot directeur-generaal Binnenlands Bestuur. In 1982 wisselt hij naar de echte politiek en wordt hij mij minister van Volksgezondheid, wat hij zeven jaar blijft. Van 1989 tot 1994 leidt hij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Na een verkiezingsnederlaag gaat de CDA'er het bedrijfsleven in. Brinkman is de laatste jaren vooral in het nieuws als voorzitter van Bouwend Nederland.
Machiel de Graaf (PVV)
Machiel de Graaf (1970) is de lijsttrekker van de PVV bij de Eerste Kamerverkiezingen. Hij is tevens fractievoorzitter van de PVV in de gemeente Den Haag. De Graaf komt uit een Scheveningse vissersfamilie. Hij werkte eerder onder meer in de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie. Het debat op Radio 1 was de vuurdoop voor De Graaf, die twee dagen ervoor als lijsttrekker werd aangesteld. Volgens PVV-leider Wilders is De Graaf "een groot talent, waar Nederland de komende jaren nog veel van gaat horen."
Marleen Barth (PvdA)
Marleen Barth (1964) voert de PvdA-lijst aan. De oud-journaliste, die vanaf 1991 als parlementair verslaggever bij dagblad Trouw werkt, maakt in 1998 de overstap naar de politiek. Ze wordt Tweede Kamerlid voor de PvdA en blijft dat tot aan de verkiezingen van 2002. In 2003 wordt Barth lijsttrekker bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Ze maakt haar termijn in die provincie niet af, maar gaat in 2004 naar de Onderwijsbond CNV, waar ze directeur wordt. In 2008 volgt de overstap naar GGZ Nederland. Nu is ze lijsttrekker voor de Eerste Kamer.
Tiny Kox (SP)
Tiny Kox (1953) is al acht jaar SP-fractieleider in de Eerste Kamer. De Brabander werd in 1975 lid van de SP en begon zijn politieke carrière in 1982, als hij gemeenteraadslid in Tilburg wordt. Die functie houdt hij tot 1999. Tot 1994 is hij bovendien hoofdredacteur van het SP-blad 'De Tribune'. In datzelfde jaar wordt Kox ook algemeen secretaris van de SP. Dat blijft hij tot 2003. Dan stapt Kox over naar de Eerste Kamer, waar hij ook fractieleider wordt. In 2006 wordt Kox gekozen als Tweede Kamerlid, maar besluit om zijn zetel niet aan te nemen en in de Eerste Kamer te blijven.
Roger van Boxtel (D66)
Roger van Boxtel (1954) is lijsttrekker voor D66. Van Boxtel is vooral bekend als minister van Integratie- en Grote Stedenbeleid in het tweede kabinet-Kok, van 1998 tot 2002. Voor zijn ministerschap was hij voor D66 lid van de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van 2002, waarbij hij als Kamerlid wordt herkozen, verlaat de D66'er toch de politiek. Hij gaat naar zorgverzekeraar Menzis, waar hij eerst directie-voorzitter Zorg en later voorzitter van de Raad van Bestuur wordt. Na negen jaar afwezigheid gaat Van Boxtel nu terug in de politiek.
Tof Thissen (GroenLinks)
Tof Thissen (1957) is sinds 2004 Eerste Kamerlid van GroenLinks. Thissen begint zijn politieke loopbaan bij de PvdA, waarvan bij in de jaren zeventig twee jaar lid is. Al snel stapt hij over naar de PSP, die in 1991 opgaat in GroenLinks. De Limburger werkt tien jaar als leerkracht en wordt in 1994 wethouder in Roermond. Tot 2002 blijft hij in de Maasstad. Twee jaar later gaat hij voor GroenLinks naar de Eerste Kamer, in 2007 wordt hij fractieleider. Thissen is ook directeur van instituut KING, dat de gemeentelijke dienstverlening wil verbeteren.
Roel Kuiper (ChristenUnie)
Roel Kuiper (1962) is ook niet nieuw in de Eerste Kamer. Hij is sinds 2007 Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie en dit jaar voor het eerst lijsttrekker. Kuiper wordt in 1988 lid van de RPF. Hij is dan docent geschiedenis aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Later is Kuiper directeur van de wetenschapelijke bureau's van de RPF en de ChristenUnie, waarin de RPF in 2000 opgaat. In 1998 gaat Kuiper ook weer in het onderwijs werken, eerst als bijzonder hoogleraar, later als lector samenlevingsvraagstukken en docent politieke en sociale filosofie.