Beloningskloof tussen top bedrijf en werknemer blijft groeien
Het inkomen van topbestuurders in Nederland is afgelopen jaar met gemiddeld 2,8 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant bij 114 grote bedrijven en instellingen.
Die 2,8 procent is de laagste stijging in jaren, maar het is nog altijd meer dan de gemiddelde loonstijging van 1,3 procent voor werknemers. Het verschil tussen top en werkvloer groeide dus verder, met 1,5 procent.
Ook de kloof tussen topbestuurders in het bedrijfsleven en topbestuurders in de publieke en semipublieke sector groeit. Vorig jaar zagen de eesten hun inkomen met 4,3 procent stijgen, de laatsten leverden 3,2 procent in. Oorzaak is de Wet Normering Topinkomens, waardoor topbestuurders in de publieke en semipublieke sector niet meer mogen verdienen dan een minister (181.000 euro).
757.000 euro
De doorsnee topbestuurder verdiende 757.000 euro bruto, 20.000 euro meer dan een jaar eerder. De gemiddelde loonkosten voor de werknemers van deze bedrijven bedroegen ruim 75.000 euro. De loonkosten zijn het bruto loon plus de werkgeversbijdrage voor de werknemersverzekeringen.
Het best betaald werd Nancy McKinstry, topvrouw van uitgever Wolters Kluwer. Ze kreeg 15,6 miljoen euro, waarvan ruim 12 miljoen in aandelen. De hoogste bonus bedroeg 3,36 miljoen en was voor Heineken-topman Jean-Francois van Boxmeer. Het hoogste vaste salaris was 1,66 miljoen euro, voor ING-topman Ralph Hamers.
Ook de kloof tussen topbestuurders in het bedrijfsleven en bestuurders in de publieke en semipublieke sector groeit. Vorig jaar zagen topbestuurders in het bedrijfsleven hun inkomen met 4,3 procent stijgen. Topbestuurders bij (semi)publieke instellingen leverden 3,2 procent in.