Vraag iemand van 12 of 13 wat-ie wil worden later en je krijgt YouTuber of vlogger te horen. Maar over hoeveel geld je daarmee verdient, zijn hun YouTube-helden nogal vaag. In de miniserie De Waarheid Over YouTube Money zoekt NOS Mashup uit wat je verdient met YouTube.
Het is nogal een schimmige wereld, de wereld van de YouTube Money. Sommige YouTubers lijken stinkend rijk te worden met hun video's, maar is dat echt zo? Het korte antwoord: sommigen wel, maar de meesten niet.
Er zijn drie dingen waar je op YouTube vooral geld mee kan verdienen. Om te beginnen de views van een video. Maar vooral de gesponsorde video's waarin je een product of bedrijf promoot, leveren veel op (zei iemand duizenden euro's?). Als laatste kan je nog bijverdienen met merchandise en schnabbels: dj'en in het weekend, een boek schrijven of events presenteren bijvoorbeeld.
Altijd al willen weten hoeveel een YouTuber verdient? In onderstaande video legt Mashup kort en helder aan je uit wat een gemiddelde YouTuber ongeveer per maand verdient. Wil je meer details weten, lees dan hieronder verder.
Eerst de views. Bij video's op YouTube krijg je advertenties te zien. Google (de eigenaar van YouTube) krijgt daar geld voor, en keert iets meer dan de helft van dat geld uit aan het betreffende YouTube-kanaal. Als vlogger krijg je per 1000 views in Nederland ongeveer 1 euro - maar dat bedrag kan flink hoger of lager uitvallen.
Alleen hoe dat bedrag precies wordt berekend, weet niemand eigenlijk - en YouTube wil het absoluut niet vertellen. In ieder geval belangrijk: hoe lang mensen je video kijken, en welke maand het is. Net als op televisie is december een maand waarin adverteren duurder is.
Een gemiddeld grote Nederlandse YouTuber van zo'n 100.000 abo's en een miljoen views per maand, krijgt dan 1000 euro per maand uitbetaald. Flink bedrag, maar rijk word je er niet van. Zeker als je bedenkt dat daar nog belasting en een slordige 20 procent voor de manager af gaat.
Waar het echte geld zit, zijn de gesponsorde video's. Bedrijven betalen graag voor een populaire tuber die hun producten aanprijst. Grootheden als Kwebbelkop en Dylan Haegens vangen tienduizenden euro's voor een video of campagne. "Het hangt ervan af wat bedrijven vragen", zegt Kwebbelkop, in het echt leven Jordi van den Bussche. "Als ik twee weken moet gaan filmen in India praat je zo over meer dan 100.000 euro."
Maar de Kwebbelkops en Dylan Haegens van deze wereld zijn uitzonderingen. Kleinere YouTube-goden rond de 100.000 abo's moeten het doen met duizenden euro's voor een gesponsorde video. Prima verdiend, maar trek de belasting en de 20 procent voor de manager er vanaf en het is ook weer niet zo dat je vreselijk binnenloopt.
"Na de 100.000 abonnee's kregen we voor een video bij Fijne Vrienden 3000 euro", vertelt Veras Fawaz. "En dan nog een paar honderd euro voor een post op Instagram. Maar de beste deal die we ooit hadden was voor Oreo. Moesten we een koekje likken - dat was letterlijk alles - en daar kregen we 9000 euro voor. Fucking awesome."
Dan de merchandise en de schnabbels nog. Veel YouTubers hebben een webshop waar ze petjes, fidget spinners, truien en mokken verkopen. We zochten uit dat meestal ongeveer 25 procent van de verkoopprijs wordt uitbetaald aan de YouTuber. Een Dylan Haegens-petje van 20 euro, levert Dylan zélf dus zo'n 5 euro op.
Dylan is een van de de koningen van de merchandise en hij haalt zo'n 15 procent van zijn jaarlijkse inkomen daaruit, vertelt hij. Maar ook daar is hij weer een uitzondering. De gemiddelde tuber verdient in goede maanden misschien een paar duizend, in normale een paar honderd aan de webshop. Schnabbelen is nog onvoorspelbaarder. Gages voor draaien als dj, optreden of een event hosten liggen in de duizenden euro's, maar hoe vaak mensen dat doen en wat tubers daar gemiddeld aan verdienen, is niet uit te rekenen.
Als je alles bij elkaar optelt (zie video 4) kom je voor een gemiddelde YouTuber van 100.000 abonnees en ruim een miljoen views per maand uit op maximaal 2500 euro. Disclaimer: dat is een gemiddeld bedrag voor een gemiddelde maand. En voor dat geld moeten Youtubers keihard werken en 24 uur per dag online zijn. Veras: "Je fans gaan je niet vergeven als je een dag niet uploadt of niks laat horen; dan word je helemaal afgelyncht."
Alle video's kijken? Hieronder vind je de hele miniserie, alle interviews en bedragen.