Vraag een betaalnummer aan dat 1 euro per minuut kost en houd mensen zo lang mogelijk aan de lijn. Zie hier: het verdienmodel van de Nederlandse YouTuber Snapking. Maar laat dat nou net tegen de regels van de Autoriteit Consument & Markt zijn. Daarom is Snapkings 0909-nummer uit de lucht.
Tim van Teunenbroek, alias Snapking, plaatste eind maart een video op YouTube waarin hij vertelt dat hij vader is. Als kijkers willen weten wie de moeder van het kind is, moeten ze hem maar bellen. En laat dat nummer nou net geld kosten.
Hetzelfde doet hij via Snapchat. In beide gevallen noemt hij niet hoeveel het kost om het nummer te bellen, in het geval van 0909-nummers is dat wel verplicht.
Hoe werkt het aanvragen?
Iedereen kan in principe een 0909-nummer aanvragen bij de Autoriteit Consument & Markt. Die beheert en houdt toezicht op alle speciale telefoonnummer zoals 088, 0906 en 0909-nummers. Zo'n nummer aanvragen kost eenmalig 86 euro plus ieder jaar nog eens 33 euro.
Bij de ACM moet de aanvrager uitgebreid aangeven waar het nummer voor wordt gebruikt en wat de kosten zijn. Daarna duurt het zo'n drie weken voor de ACM alle gegevens heeft verwerkt en het nummer bruikbaar is.
Dat deed Snapking dus ook. "Hij heeft met zijn bedrijf Snapentertainment bij ons een nummer aangevraagd en gaf daarbij aan een populaire YouTuber te zijn die graag contact wilde onderhouden met z'n fans", vertelt Pauline Gras van de ACM.
Maar wie belde met het nummer, kreeg geen contact met Snapking. De ACM controleerde dat door zelf twee keer te bellen. De eerste keer werd na 7 minuten de verbinding verbroken, de tweede keer na 4.
Wat levert zo'n telefoonnummer op?
Je mag als eigenaar van een betaalnummer zelf bepalen hoeveel je vraagt per minuut, met een maximum van 1 euro. Dat is ook het bedrag dat Snapking aan zijn fans rekende. In totaal leverde het hem ruim 13.000 euro op. Maar daar kan hij naar fluiten, omdat het oneerlijk is verdiend. De ACM heeft het tegoed bevroren.
Wordt Snapking nog aangepakt?
Het korte antwoord: waarschijnlijk niet. De ACM kan het nummer intrekken óf een boete geven. "Omwille van de snelheid hebben we hier gekozen voor het intrekken van het nummer", zegt Pauline.
De ACM onderzoekt nog of gedupeerden hun geld terug kunnen krijgen.