Trump wil zorgen wegnemen en zakendoen in 'warm bad' Polen
Voorafgaand aan de G20-top in Hamburg - vrijdag en zaterdag - reist de Amerikaanse president Trump naar Polen. Daar zal hij morgen de Poolse president Duda ontmoeten en een toespraak houden bij het monument voor de Opstand van Warschau. De verwachting is dat Trump een warm onthaal krijgt.
Daarvoor zal president Duda wel zorgen. De nationaal-conservatieve regering van de PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid) heeft dezelfde politieke kleur als Trump. De partij is tegen immigratie, verzet zich tegen liberale principes en scoort daarmee bij de doorgaans lageropgeleide en religieuze achterban.
Veel analisten verwachten dan ook een warm bad voor Trump. Heel anders dan op de G7-top op Sicilië of de aankomende G20-top in Hamburg. Op die bijeenkomsten kreeg en krijgt hij ook te maken met politieke tegenstanders.
Steunt VS de NAVO?
Ondanks alle vriendschappelijkheid is er nog wel een obstakel dat Trump uit de weg moet ruimen. Begin dit jaar noemde hij de NAVO obsolete. Een begrip dat je zowel met verouderd als overbodig kan vertalen.
Dat leidde zeker in Oost-Europa tot veel onrust: komt de VS nog wel op voor andere NAVO-landen als die worden aangevallen? Polen, een buurland van de Russische enclave Kaliningrad, maakt zich daar grote zorgen over.
De verwachting is dat Trump de zorgen zal wegnemen. Hij heeft al eerder gezegd dat hij de artikel 5-clausule van het NAVO-verdrag, die de betreffende hulp regelt, overeind zal houden. In Warschau hopen - en denken - velen dat hij dat tijdens zijn bezoek aan Polen nog eens duidelijk herhaalt.
Business as usual
Tot slot worden er ook zaken gedaan. Trump wil dat de VS in 2020 een van de grootste aardgasleveranciers ter wereld is. Een ambitie die hij meermaals heeft uitgesproken. Op die manier wil hij het Amerikaanse tekort op de handelsbalans tegengaan.
Dat gas - vaak gewonnen door middel van fracking - wil hij aan de Polen verkopen. En het is de bedoeling dat ook andere landen in de regio afnemer worden. Daarbij gaat het om landen die nu nog afhankelijk zijn van gas uit Rusland.
Daarom houdt niet alleen West-Europa, maar zeker ook het Kremlin, de Amerikaanse president nauwlettend in de gaten tijdens zijn tweede Europese reis.