NOS NieuwsAangepast

Rakettest Noord-Korea: 'potverdomme' of bekende grootspraak?

  • Floris van den Driesche

    redacteur Online

  • Floris van den Driesche

    redacteur Online

Noord-Korea-kenner Remco Breuker liet er op Twitter geen gras over groeien vanochtend, toen hij hoorde over de laatste rakettest van het land. "Noord-Korea heeft de zo felbegeerde intercontinentale ballistische raket, zo lijkt het. Potverdomme."

Afgelopen nacht lanceerde het Aziatische land naar eigen zeggen voor het eerst een intercontinentale ballistische raket. Volgens experts kan zo'n raket in theorie het vasteland van de VS bereiken. Niet eerder lanceerde Noord-Korea een raket met zo'n groot bereik.

Met 'potverdomme' drukt Breuker zich nog zacht uit, zegt hij tegen de NOS. "Dat was een gekuiste versie van wat ik eigenlijk wilde opschrijven. We zijn hier al heel lang voor gewaarschuwd en ik was er ook al bang voor. Ze hebben nu een raket waarmee ze de VS kunnen aanvallen."

Voorlopig zegt Noord-Korea alleen zelf dat het ging om een langeafstandsraket, die bij de test een hoogte van 2500 kilometer zou hebben bereikt.

Volgens het Russische ministerie van Defensie was het echter een middellangeafstandsraket en heeft het projectiel niet hoger gevlogen dan 535 kilometer. Zuid-Korea, Japan en de VS zeggen dat ze nog onderzoeken om wat voor raket het precies gaat. China roept in elk geval alle partijen op de rust te bewaren.

We doen te lacherig over Noord-Korea. Er is niets leuks aan die concentratiekampen en martelingen.

Hoogleraar Korea-studies Remco Breuker

Toch moeten we de recente ontwikkelingen serieus nemen, zegt Breuker. De luchtigheid waarmee in het Westen bijvoorbeeld de Noord-Koreaanse nieuwsuitzendingen worden bekeken waarin de rakettesten worden gemeld, is dan ook misplaatst. "We doen er te lacherig over. We moeten het land veel serieuzer nemen."

En dan gaat het niet alleen over de rakettesten, benadrukt de expert. "Er is niets leuks aan al die concentratiekampen in het land, de martelingen, de verkrachtingen en de gedwongen abortussen. Het is een hele waslijst van zaken die de Verenigde Naties misdaden tegen de menselijkheid noemt."

Noord-Koreaanse raket 'kan mogelijk Alaska bereiken'

Onder Kim Jong-un is het aantal raketproeven flink opgeschroefd, zegt China-correspondent Marieke de Vries. "Dat zegt veel over de ambities van Kim Jung-un. Hij laat zich niet intimideren en werkt verbeten door aan zijn raket- en kernprogramma, waardoor het Westen ze nog moeilijker kan aanvallen. Zo blijven hij en zijn regime stevig in het zadel."

Ook Breuker denkt dat Kim Jong-un niet snel zijn koers zal wijzigen. "Als Noord-Korea wil overleven, is dit de juiste koers. Het land kan het zich niet permitteren om te liberaliseren. Met meer politieke vrijheid zal het regime omver worden geworpen. Het land moet dus de spanning handhaven en dat doet het op deze manier heel goed."

Gebakken peren

Wat kan het Westen nu nog doen om Noord-Korea te laten stoppen met de rakettesten? "Weinig", zegt Breuker. "We hadden veel eerder moeten reageren. Nu zitten we met de gebakken peren. Wat we nog kunnen doen, is de verdere ontwikkeling van de raketten zoveel mogelijk proberen te blokkeren. We moeten zorgen dat Noord-Korea geen geld meer kan verdienen om de raketten en kernwapens verder te ontwikkelen, maar ook daar zijn we rijkelijk laat mee."

Verder is het vooral afwachten, zegt ook De Vries. "Een langeafstandsraket was 'crossing a red line', zoals de Amerikanen zeiden. Kim kijkt nu hoe erop gereageerd zal worden. Daarna zal hij vast zijn zesde kernproef doen, die al langer verwacht wordt en waarover Trump zei dat hij dan hard op zal treden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl