Herdenken én vieren op 1 juli: slavernijverleden herdacht in Amsterdam
In het Oosterpark in Amsterdam is bij het Nationaal monument slavernijverleden de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht.
In Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen werd de slavernij 154 jaar geleden officieel afgeschaft.
Verslaggever Karin Alberts zegt dat het een drukke bijeenkomst was, met veel mensen in traditionele kleding, met felle kleuren en uitbundige hoofddeksels en sjaals.
Vrijheid verdedigen
Onder de sprekers waren de Zuid-Afrikaanse auteur Diana Ferrus, de directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, Antoin Deul en minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.
Blok zei in zijn toespraak dat vrijheid, gelijkwaardigheid en het recht om zelf je leven te leiden altijd moeten worden verdedigd.
Burgemeester Van der Laan zou ook spreken, maar moest vanwege zijn ziekte afzeggen. Hij werd vervangen door wethouder Simone Kukenheim.
De sprekers wensten Van der Laan sterkte, waarop het publiek applaudisseerde. In een Winti-ceremonie werden Van der Laan en zijn gezin ook nog genoemd.
Keti Koti
Na afloop van de herdenking begon in het Oosterpark het Keti Koti Festival, waarmee het einde van de slavernij wordt gevierd.