NOS Nieuws

Zorgverzekeraars vergoeden stimuleren hersenen tegen depressie

Zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis vergoeden een nieuwe vorm van therapie voor uitbehandelde patiënten met een ernstige depressie. Het gaat om de therapie Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS), waarbij het brein elektrisch wordt gestimuleerd door magneetpulsen.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de brancheorganisatie van de verzekeraars, adviseert zijn leden om TMS, in combinatie met gesprekstherapie, te vergoeden voor deze patiënten. Volgens artsen hebben sommige depressiepatiënten bij wie medicijnen of therapie niet helpen, baat bij TMS.

De therapie wordt per direct vergoed, zeggen VGZ en Zilveren Kruis. De verwachting is dat ook andere zorgverzekeraars volgen.

Hoe werkt het?

Hoe TMS precies werkt, is onduidelijk, schrijft de Volkskrant. Hersencellen worden door middel van elektrische pulsen aangezet tot meer of minder activiteit. Doel is om de balans in de prefrontale hersenschors te herstellen, de plek waar onder meer gedrag en emoties worden aangestuurd.

Voor ernstig depressieve patiënten waar niets meer bij helpt, was tot voor kort alleen nog een elektroshockbehandeling beschikbaar. TMS is volgens de krant veel minder ingrijpend. Patiënten hoeven niet naar het ziekenhuis of onder narcose. De behandeling duurt 20 minuten en moet de eerste zes weken dagelijks worden herhaald. Bijwerkingen zijn lichte duizeligheid en hoofdpijn.

Naar de effectiviteit van de behandeling wordt al sinds het begin van de jaren negentig onderzoek gedaan. De therapie zou bij minstens 3 op de 10 patiënten werken. De kans op succes wordt groter als TMS wordt gecombineerd met gesprekstherapie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl