Doorgespoeld wc-papier is geld waard
Merel Stikkelorum
Economieverslaggever
Merel Stikkelorum
Economieverslaggever
Geld verdienen met gebruikt wc-papier uit rioolwater. Het gaat gebeuren in het Noord-Hollandse Warmenhuizen. Vandaag wordt een speciale installatie hiervoor in gebruik genomen.
180.000 ton wc-papier spoelen we in Nederland jaarlijks door het toilet. Normaliter wordt dat uiteindelijk verbrand. Zonde, dachten de waterschappen die het rioolwater zuiveren. Want er zit cellulose in, een bindmiddel dat onder meer van pas komt bij het maken van asfalt.
Technologiebedrijf Cirtec ontwierp een installatie om de cellulose uit het rioolwater te filteren. Na kleinschalige proeven in Groningen en Friesland wordt nu voor het eerst op grote schaal het bindmiddel uit afvalwater gewonnen. Dat gebeurt bij de waterzuiveringsinstallatie van waterschap Hollands Noorderkwartier.
Van kozijn tot fietspad
"We kunnen de cellulose nu echt gaan verkopen aan bedrijven", zegt Coos Wessels, technisch directeur van Cirtec. Volgens hem is er nu al meer vraag dan aanbod.
Afnemers zijn onder meer een bedrijf uit Groot-Brittannië. Dat maakt er biocomposiet van, dat uiteindelijk in producten als kunststof kozijnen en gevelplaten terechtkomt. Ook wordt de cellulose gebruikt voor de productie van isolatiemateriaal en asfalt.
Bij wijze van proef zijn er vorig jaar in Friesland en op Ameland al fietspaden aangelegd met asfalt waarvoor de 'wc-papier-cellulose' is gebruikt.
Rendabel
Waterschappen zijn enthousiast. "Rioolwater zuiveren kost veel geld en energie en je maakt slib. Met dit procedé heb je minder energie nodig en maak je minder slib dat weer verbrand moet worden", licht Noor Neij van waterschap Hollands Noorderkwartier toe. "Bovendien maak je een grondstof die waarde vertegenwoordigt."
Andere waterschappen hebben inmiddels ook al interesse in de installatie. "We verwachten dat het volgend jaar al rendabel is", aldus Cirtec-directeur Wessels.