Martin Shkreli wordt weggevoerd
NOS NieuwsAangepast

Onpartijdige jury onvindbaar in proces tegen 'most hated man in America'

Hij stond al bekend als 'the most hated man in America' en wordt nu ook verdacht van fraude: Martin Shkreli. De eigenaar van meerdere farmaceutische bedrijven zou voor de rechter moeten verschijnen, maar het beginnen van een proces blijkt lastig.

Bij rechtszaken in de Verenigde Staten worden gewone Amerikanen opgeroepen om deel te nemen aan de jury. Dus ook bij Shkreli's proces. Voordat iemand als jurylid wordt aangesteld, worden potentiële juryleden ondervraagd om mogelijke vooroordelen over de zaak aan het licht te brengen. Uit de pool van 240 geselecteerde potentiële juryleden, gaven er al bijna 200 aan Shkreli niet te kunnen beoordelen, mede door zijn slechte imago. De rechtbank is al drie dagen op zoek naar geschikte juryleden.

De 34-jarige Shkreli werd bekend in 2015, toen hij een medisch bedrijf opkocht dat onder andere medicijnen maakt voor aidspatiënten. Hij verhoogde de prijs van een medicijn, Daraprim, met zo'n 5000 procent, van 13,50 naar 750 dollar per pil. Dat veroorzaakte veel woede bij patiënten en op internet. Ook is Shkreli bekend van zijn ongezouten uitspraken op sociale media. In januari werd zijn Twitteraccount afgesloten nadat hij daar een journalist had geschoffeerd.

Miljoenenverlies

Nu staat Shkreli terecht voor een andere zaak. Volgens aanklagers loog hij over de financiën van zijn beleggingsfonds MSMB om investeerders te lokken. Toen het fonds een miljoenenverlies leed, verdoezelde hij dat door geld te gebruiken van een van zijn andere bedrijf, Retrophin.

Die vooroordelen zijn bij Shkreli's proces sterk aanwezig. Al sinds maandag is de Amerikaanse overheid bezig met selecteren, maar te veel mensen zijn bekend met het imago van Shkreli. Daardoor kunnen ze geen objectief oordeel vellen. De pool van potentiële juryleden is nu geslonken tot 47.

Zo vertelde een man aan de rechtbank dat zijn ouders het aids-medicijn gebruiken. "Hun dagelijkse medicatie is voor hen nu lastig te betalen." Een andere vrouw vroeg: "Wie doet zoiets? Iemand die winst boven al het andere stelt?" Ook noemde iemand Shkreli "het gezicht van de hebzucht van grote bedrijven".

Niet alle afwijzingen kwamen door Shkreli's imago: sommige potentiële juryleden hadden een medische reden of konden niet vanwege een praktische reden als een geplande vakantie.

'Besmet'

In de rechtbank noemde Shkreli's advocaat de potentiële jurypool "besmet" door de negatieve media-aandacht van Shkreli. De advocaat deed een verzoek om de rechtszaak uit te stellen, maar dat werd afgewezen door de rechter.

Als Shkreli wordt veroordeeld voor fraude kan hij tot twintig jaar cel krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl