NOS NieuwsAangepast

​Bedreigingen na opening liberale moskee Berlijn

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Een moskee waar mannen en vrouwen samen bidden, vrouwen geen hoofddoeken dragen en homo's welkom zijn. Berlijn heeft sinds kort zo'n moskee. Het idee oogst bewondering, maar ook veel afkeuring. Initiatiefneemster Seyran Ates, mensenrechtenadvocaat en imam-in-opleiding, kreeg van verschillende kanten haatmails en is zelfs al met de dood bedreigd.

Meteen bij binnenkomst vertelt Ates hoe moeilijk het was om dit project van de grond te krijgen. Acht jaar duurde het. Ze had moeite met het vinden van een ruimte. Op dit moment zitten ze in een achterzaaltje van een kerk in de wijk Moabit.

Ook medestanders waren moeilijk te vinden. En dat heeft volgens haar alles te maken met de bedreigingen en heftige reacties op de moskee. "We krijgen te horen dat we geen moslims zijn, dat onze gebeden niet gelden", zegt ze.

Bezoekers van de Ibn-Rushd Goethe-Moskee

De kritiek op de moskee komt vooral uit het buitenland, van radicale moslims die haar opvattingen over de islam te liberaal vinden. Na een reportage op de Turkse tv namen de bedreigingen enorm toe. "Ze maakten hier opnamen van korans die ze zelf op de grond hadden gegooid. Ze noemden dit een Gülen-moskee", vertelt Ates. De moskee wordt nu continue bewaakt door agenten.

Het houdt haar niet tegen. Al heel haar leven is ze activiste en feministe. "Dit is de revolutie die de islam nodig heeft", zegt ze strijdbaar. Gelijke rechten voor vrouwen gaan voor haar boven alles. "Vrouwen hoeven hier niet in een achterafzaaltje te bidden, ze mogen imam zijn, ze hoeven geen hoofddoek op."

Ook wilde ze een ander gezicht laten zien van de islam. "Hier in Europa en Amerika kunnen mensen het woord islam niet meer horen, zonder meteen aan terreur te denken. Ook daar wilde ik iets tegen doen."

Seyran Ates

Een moskee beginnen was voor haar de enige optie. "Ik dacht: wat moeten we doen? Een politieke beweging beginnen? Een academie? Toen dacht ik: nee. De politiek probeert het van buitenaf te veranderen. Wij moeten het van binnenuit doen. En dan is de enige plek de moskee."

Op dit moment zijn er 25 mensen lid van de moskee. Ates denkt dat dit er nog wel meer worden. "Door die bedreigingen durven mensen zich niet aan te sluiten. We moeten het afwachten. Het kan jaren duren voor zo'n beweging groeit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl