Duitse agente is het zat: ik word voor politiehoer uitgemaakt
Veiligheid is een van de belangrijkste thema's tijdens de komende verkiezingen in Duitsland. Vooral de CDU van Merkel zet er flink op in en dat werkt. In de peilingen staat de CDU comfortabel voor met 39 procent van de stemmen. Veel Duitsers maken zich zorgen over stijgende criminaliteitscijfers, wijken die verloederen en volgens Merkel zelfs no-go-areas zijn geworden, maar ook over de verruwing van de samenleving in het algemeen.
"Ze luisteren niet, hebben geen respect. Ik word echt heel vaak uitgemaakt voor politiehoer", vertelt agente Tania Kambouri.
Al 14 jaar werkt de Duitse van Griekse komaf bij de politie in Bochum, een oude industriestad in het Ruhrgebied. Ze is veel op straat en ziet de situatie verslechteren. "Er zijn steeds meer plekken waar we niet meer met één wagen heen gaan, maar altijd met versterking."
Ook het gebrek aan respect tegenover vrouwen stoort haar. "Het komt voor dat mensen de politie bellen en dan weigeren door mij geholpen te worden."
Ze zijn gewend dat de politie hard optreedt en snel geweld gebruikt. Zo werkt het hier in Duitsland niet.
Kambouri schreef een boek over haar ervaringen op straat, Vrouw in het blauw. "Een noodkreet", noemt ze het, want ze heeft niet het idee dat er door de politiek wordt geluisterd. Dat komt ook omdat haar boodschap voor veel Duitsers een ongemakkelijke is.
Kambouri zegt dat de overlast vooral wordt veroorzaakt door jonge mannen, met hun wortels in islamitische landen. "Ze zijn gewend dat de politie hard optreedt en snel geweld gebruikt. Zo werkt het hier in Duitsland niet. Hier mag dat niet en ik zou ook niet willen dat we een politiestaat worden. Maar de manier waarop we nu worden behandeld, dat kan ook niet."
In het Ruhrgebied kampen meer steden met dezelfde grootstedelijke problematiek als armoede, hoge werkloosheid en (drugs-)criminaliteit. De politie heeft vijftien gebieden aangewezen als verruwd en gevaarlijk. Een daarvan is de wijk Altendorf in Essen.
Rapper Veysel Gelin groeide op in Altendorf en schreef er vijf jaar geleden dit nummer over:
Klein Texas, noemt Veysel de wijk. Omdat ruzies er nogal eens met geweld worden uitgevochten. Op de dag dat wij langsgaan in de wijk schijnt de zon en is het er eerder troosteloos dan gevaarlijk. Er zijn veel gokhallen, 1-eurowinkels, dönerzaken. Groepjes alcoholisten hangen op straat. Als er stel Bulgaarse mannen langskomt, schreeuwen ze dat een dronkaard moeten oprotten. Op veel plekken hangen camera's.
Veysel was zelf ook een van de hangjongeren in deze wijk. "Ik haalde veel rotzooi uit. Ik ben zeker geen onbeschreven blad", zegt hij. Dat is zacht uitgedrukt. Voor een vechtpartij met dodelijke afloop belandde hij twee jaar in de gevangenis.
Nu is hij naast rapper ook acteur. Veysel is een van de hoofdrolspelers in de succesvolle tv-serie 4 Blocks. Maar hij woont nog wel in Altendorf. Hij is hier duidelijk een lokale beroemdheid, de officieuze burgemeester van de wijk. Om de paar minuten komt hij mensen tegen die hem een hand geven of omhelzen.
Volgens Veysel is er sinds hij Im Ghetto geboren schreef in Altendorf niet veel veranderd. Eigenlijk is het alleen maar slechter geworden. "Er was hier een basisschool, die is gesloten. Er komen steeds meer werklozen bij, vluchtelingen, Oost-Europeanen. Mensen zijn hier echt arm, veel ouders hier kunnen kunnen niet eens meer een ijsje kopen voor hun kinderen." De politiek heeft het laten afweten. "Je ziet ze hier nooit."
Ook voor de politie heeft hij geen goed woord over. In de paar uur dat we in Altendorf rondlopen, is er geen politiewagen te zien. Buurtbewoners klagen dat agenten niet optreden tegen de drugsdealers, maar wel verkeersboetes geven. "Ze staan erbij en kijken ernaar", zegt de eigenaar van een pizzeria. De relatie met de politie is slecht, zegt Veysel ook. "Omdat ze iedereen die eruitziet zoals ik behandelen als een crimineel."
Gevraagd naar de ervaringen van agente Kambouri, het gebrek aan respect, zegt hij: "Het is natuurlijk niet goed, maar ik kan me dat goed voorstellen. Als er een politievrouw een groep jongens haar wil oplegt gaan ze echt niet luisteren. Kom op zeg."
Het boek van Kambouri heeft de discussie over deze problemen inhoud gegeven en het misschien zelfs wel hoger op de campagne-agenda gezet. Meer politie op straat, preventieve patrouilles tegen inbraken, zero-tolerance, het staat in de verkiezingsprogramma's van zowel de CDU als de SPD.
Zelf is Kambouri nogal cynisch over de politiek. "Er gaat toch niks echt veranderen", zegt ze. Dus gaat ze ook niet stemmen. Ze heeft ook geen kant-en-klare oplossingen voor de problemen.
En dat is dan een van de weinige dingen die ze gemeen heeft met Veysel. Ook hij blijft in september thuis, omdat hij er geen vertrouwen in heeft dat iemand voor de mensen in Altendorf opkomt. "Dit land is z'n eigen mensen vergeten. Ik heb het niet over vluchtelingen die hier gekomen zijn. De eigen mensen zijn vergeten."