Schuldencrisis houdt Grieken en Griekenland in houdgreep
Elke woensdagmiddag, stipt om 16.00 uur, staan bij de rechtbank in Athene de executieveilingen op de rol. En elke week verzamelen zich tientallen actievoerders in de hal van de rechtbank met spandoeken, om de aanwezige notarissen en vertegenwoordigers van de banken uit te joelen.
"Wij steunen de mensen, zij gaan voor het geld", schreeuwt een groepje vrouwen achter een groot geel spandoek.
Vlak voor tijd lopen de actievoerders de kleine rechtszaal in. De rechters en notarissen kijken gelaten toe, de aanwezige politiemannen doen niets als actieleider Leonidas Papadopoulas op luide toon het bevel geeft om de openbare veiling van een appartement te schrappen. En zo lukt het de actievoerders opnieuw om een gedwongen uitzetting in Griekenland te voorkomen.
Niemand durft het hardop te zeggen, maar de banken zijn er heel slecht aan toe.
Zo gaat het al maanden bij de tientallen rechtbanken in heel Griekenland. Door het wekelijkse circus is het de banken nog nauwelijks gelukt om woningen van wanbetalers op te eisen en te gelde te maken, om in elk geval een deel van de schuld terug te krijgen.
"Dit is het grootste probleem van de Griekse economie," zegt oud-minister van Financiën Ghikas Hardouvelis. "Niemand durft het hardop te zeggen, maar de banken zijn er heel slecht aan toe." De afgelopen jaren is de Griekse middenklasse steeds dieper in de schulden gekomen. Op bijna de helft van alle leningen die banken hebben uitstaan, wordt niet meer afgelost.
Blijven uitstellen
Sommige mensen kunnen wel betalen, zegt de econoom, en gokken erop dat ze door de oplopende betalingsachterstanden uiteindelijk een deel van hun schuld kwijtgescholden krijgen. "Maar de overgrote meerderheid, ik schat zo'n 80 procent, kan de rente en aflossing simpelweg niet meer betalen."
Advocaat Dimitris Anastasopoulos heeft de afgelopen maanden duizenden mensen aan zijn bureau gehad die hun hypotheken en bankleningen niet kunnen betalen. Verreweg de meesten zijn te goeder trouw, zegt hij. "Er moet een oplossing gevonden worden. Je kunt de veilingen wel blijven uitstellen, maar als de banken niet bereid zijn om een deel van de schuld kwijt te schelden, zullen de woningen uiteindelijk toch gedwongen verkocht worden."
De kwestie is kenmerkend voor hoe het er al jaren aan toe gaat in de schuldencrisis in Griekenland. De internationale geldschieters eisen hervormingen, maar die blijken in de praktijk vrijwel niet uitvoerbaar. Intussen wacht iedereen op iedereen, in de hoop op een duurzame oplossing: het kwijtschelden van de schuld.