Werkgroep moet regeling onkostenvergoeding Europees Parlement vernieuwen
Voor het eind van dit jaar wil Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, een nieuwe regeling voor de onkostenvergoeding hebben. Hij heeft daarom deze week een werkgroep benoemd die voorstellen moet gaan doen.
Uit een onderzoek van 48 samenwerkende Europese journalisten, waar ook de NOS aan meedeed, bleek recentelijk dat onduidelijk is hoe de meeste parlementsleden de 4300 euro die ze per maand krijgen, besteden.
De meeste leden van de werkgroep die met een voorstel moet komen, stemden vorige maand nog tegen amendementen voor meer openheid. Volgens Bas Eickhout van GroenLinks schiet het Parlement zo in z n eigen voet. "Tegenstanders van transparantie in een werkgroep te zetten om te onderzoeken of er meer transparantie moet komen, is als een voetbalteam vragen hun eigen wedstrijd te fluiten."
Dennis de Jong van de SP is optimistischer. "Door de aandacht in de media zijn veel parlementariërs gaan inzien dat er wat moet veranderen. Het zijn politici van grote partijen en dan maakt het persoonlijke stemgedrag minder uit. Het gaat om de fundamentele discussie over hoe de regeling er uit moet gaan zien. Ik geef ze een goede kans", aldus De Jong.
De werkgroep moet voor het eind van het jaar met voorstellen komen, zodat de regels voor de onkosten snel kunnen veranderen. Het merendeel van de Nederlandse Europarlementariërs houdt precies bij wat ze uitgeven. Recentelijk besloot ook CDA-er Annie Schreijer om haar onkosten door een accountant te laten controleren.
In de VVD-fractie is nog discussie over de onkostenregeling. De PVV'ers geven geen inzicht in hun uitgaven. Ook de SGP (Bas Belder) laat niet in de boeken kijken.