Rutte en Buma aan de telefoon
NOS NieuwsAangepast

Rutte en Buma: nog meer meerderheidsvarianten

VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma hebben allebei benadrukt dat er nog varianten zijn voor een meerderheidskabinet. Na zijn gesprek met informateur Tjeenk Willink zei Rutte dat er pas één meerderheidsvariant is bekeken, die van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. "Die is van tafel."

Een meerderheidskabinet van vier partijen heeft zijn voorkeur. Hij wees erop dat er ook een vierpartijenkabinet te vormen is van VVD, CDA en D66 met of de SP, of de PvdA of de ChristenUnie. Op de vraag welke coalitie hij het liefst ziet, antwoordde hij: "Daar nu een rangorde in aanbrengen, past mij niet, zeker naar buiten niet."

De VVD-voorman herhaalde dat er snel een kabinet moet komen en dat partijen niet te veel rekening moeten houden met de gemeenteraadsverkiezingen.

Geen minderheidskabinet

Ook Buma zei dat er wat hem betreft maar één variant niet meer mogelijk is, namelijk die met GroenLinks. "De andere varianten zullen moeten worden gewogen." Ook hij wilde geen voorkeur uitspreken. "Het gaat er nu om dat het überhaupt mogelijk moet worden om een meerderheidscoalitie te maken." Net als Rutte ziet hij weinig in een minderheidskabinet.

De informateur is vanmiddag verdergegaan met zijn gesprekken in de kabinetsformatie. In de Stadhouderskamer ontving hij eerst Rutte en daarna Buma. Morgenochtend ontvangt hij SP-voorman Roemer.

Tjeenk Willink onderzoekt in opdracht van de Tweede Kamer "of er een kabinet kan komen dat in voldoende mate op steun in de volksvertegenwoordiging kan rekenen". Hij moet in zijn onderzoek zowel de mogelijkheden van een meerderheids- als van een minderheidskabinet meenemen.

Maandag werd duidelijk dat een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks er niet komt. De partijen konden het niet eens worden over het onderwerp migratie.

ChristenUnie en PvdA

Ook de informateur heeft bij herhaling zijn voorkeur uitgesproken voor een meerderheidskabinet. Maandag noemde hij het een schande "om je erbij neer te leggen dat er een minderheidskabinet komt, terwijl iedereen zegt dat een meerderheidskabinet nodig is". Bij de opties voor meerderheidskabinetten worden het vaakst genoemd de combinatie van VVD, CDA, D66 met de ChristenUnie en van die eerste drie partijen met de PvdA.

Maar die eerste mogelijkheid is eerder afgeketst op de grote verschillen van mening tussen D66 en ChristenUnie; de PvdA heeft de tweede optie al een paar keer van de hand gewezen: de partij ziet na de grote verkiezingsnederlaag van drie maanden geleden geen rol voor zichzelf in een kabinet.

In de Tweede Kamer kwam gisteren ook nog even aan de orde of er geen nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden nu er een impasse is in de formatie. Maar een motie van Forum voor Democratie om in september opnieuw naar de stembus te gaan, kreeg alleen steun van de PVV en werd dus met een overgrote meerderheid verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl