Verkiezingsbijeenkomst met de leiders van de coalitiepartijen die aan kop gaan in de peilingen
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen in Kosovo voor uitweg uit crisis

De regering van Kosovo werd vorige maand naar huis gestuurd met een motie van wantrouwen. Premier Isa Mustafa en zijn kabinet waren verkiezingsbeloften niet nagekomen. De oppositie beschuldigde de regering ook van het veroorzaken van onrust in het land. Daarom kiezen de Kosovaren vandaag een nieuw parlement.

Een heet hangijzer is een omstreden wetsvoorstel over het wijzigen van de grens met Montenegro. Kosovo zou daardoor 8000 hectare grond kwijtraken. De EU dringt aan op de grenswijziging; het is zelfs een voorwaarde om Kosovaren in aanmerking te laten komen voor visumvrij reizen.

Weg

Veel Kosovaren willen naar EU-landen om de hoge werkloosheid in hun eigen land te ontvluchten. De rijen bij verschillende ambassades voor een visum zijn lang. Maar ook voor een weekje vakantie krijg je niet zomaar een visum. Dat lijkt de mensen meer bezig te houden dan de verkiezingen.

Niet verwonderlijk dat de economie het belangrijkste verkiezingsthema is. Ruim 30 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk. Van de jongeren kan 60 procent geen werk vinden. In verschillende Europese landen zijn al grote Kosovaarse gemeenschappen, bijvoorbeeld in Zwitserland en Duitsland.

EU-lidmaatschap

Daarnaast zal een nieuwe regering moeten werken aan verbetering van de banden met buurlanden, met name Servië, waarvan Kosovo zich in 2008 eenzijdig afscheidde. Voor beide landen is het herstel van de banden een voorwaarde voor verdere onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie.

Een coalitie onder leiding van oud-premier Haradinaj staat voor in de peilingen. De AAK-partij (Alliantie voor de Toekomst van Kosovo) heeft afspraken gemaakt met de grootste partij, de Democratische Partij Kosovo (PDK), die sinds 2007 aan de macht is.

De partij van premier Mustafa, de Democratische Liga Kosovo LDK, en de linkse oppositiepartij VV streven naar één staat voor alle Albanezen. Kosovo grenst aan Albanië en heeft een grote Albanese meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl