'Nieuwsgierigheid naar wat zich in het klooster afspeelt is groot'
Karin Alberts
Verslaggever Binnenland
Karin Alberts
Verslaggever Binnenland
In het restaurant van de Abdij van Egmond instrueert Bram Verheijen een zestal vrijwilligers. Zij mogen gratis koffie en thee schenken aan bezoekers en kunnen de mensen wijzen op de rondleidingen die door de monniken zelf gegeven worden. Hoewel de eerste rondleiding pas over een uur begint, is het al druk in en rond de abdij.
"We hebben vandaag toevallig ook drie groepen van elk twintig man te gast. Zij huren ruimtes voor spirituele cursussen," vertelt Verheijen. Hij is coördinator van het gastenverblijf.
Inkomsten
De Abdij van Egmond is een van de veertig kloosters die meedoet aan de Open Kloosterdagen dit weekend. Achttien monniken wonen in de abdij. Op dit moment telt Nederland een kleine 500 contemplatieve religieuzen. Zij wonen in gesloten gemeenschappen en volgen een strak ritme waarin ze gezamenlijke gebedsmomenten afwisselen met werkzaamheden binnen de muren van het klooster.
Die werkzaamheden variëren. Het ene klooster brouwt bier, het ander maakt kaarsen, bakt hosties of maakt kunst. De gastenverblijven vormen een belangrijke inkomstenbron voor de meeste kloosters.
Nieuwsgierig
Want al zijn er maar weinig mensen die zich geroepen voelen tot het religieuze leven, de nieuwsgierigheid van de buitenwereld naar wat zich binnen die kloostermuren afspeelt is wel groot. De gastenverblijven zijn over het algemeen goed gevuld.
Verheijen: "Wij hebben zestien slaapkamers voor gasten. Wie hier komt, zoekt stilte, inzicht en leeft mee op het ritme van de monniken. Ik verwacht dat de mensen die vandaag op de open dag langskomen vooral nieuwsgierig zijn.'
In het nabij gelegen Sint Liobaklooster wonen negen zusters en twee monniken. Aan het eind van de ochtend hebben broeder Marc en zuster Davide "ergens tussen de twintig en dertig belangstellenden rondgeleid".
"Het is de eerste keer dat we meedoen aan de Open Kloosterdagen, dus we hadden vooraf geen idee op hoeveel mensen we moesten rekenen", vertelt broeder Marc. "We denken dat het goed is om aan de buitenwereld te laten zien hoe wij hier leven." Hij is 57 jaar. Zuster Davide is met haar 39 jaar de jongste van het klooster. Ze was 24 toen ze intrad en heeft de Kunstacademie afgerond.
Trots leidt ze het bezoek rond in de nieuwe expositieruimte van het klooster. Keramiek, grafieken, fraai geweven kazuifels: alles van eigen makelij. Speciaal voor de open dag maakte ze een film waarin de religieuzen aan het werk te zien zijn in hun ateliers. "Zo kunnen mensen een beetje een indruk krijgen van hoe de kunst gemaakt wordt. En waar we tussen de gebedsmomenten mee bezig zijn."
Sommige dingen houden we graag voor ons zelf.
De cellen en refter van de religieuzen zijn niet te zien in de film. En van het klooster zijn alleen de tuin, de kapel en de expositieruimte opengesteld. Tot teleurstelling van Sylvia Beckers. "Ik had gehoopt dat we echt in het slot mochten kijken." Zuster Davide snapt de nieuwsgierigheid, "maar sommige dingen houden we graag voor onszelf".
Hoewel de afgelopen jaren een aantal kloosters de deuren heeft moeten sluiten bij gebrek aan nieuwe aanwas, zijn de kloosterlingen niet somber over de toekomst. Bram Verheijen: "Wij hebben de afgelopen twee jaar in totaal acht novicen tussen de 25 en 50 mogen ontvangen. Er zal altijd behoefte blijven aan religiositeit. Misschien verandert de vorm, maar zoeken naar zingeving is van alle tijd."