NOS VoetbalAangepast

De Boer naar Palace? Dit staat hem te wachten

Frank de Boer is in gesprek met Crystal Palace, de nummer 14 van de Premier League. De bescheiden club uit Zuid-Londen zou een gage van twee miljoen pond per jaar hebben klaarliggen om De Boer te verleiden. Maar ziet de voormalig trainer van Ajax en Inter ook voldoende perspectief? De feiten op een rij.

Felicitaties voor doelpuntenmaker Christian Benteke

Crystal Palace is een typisch voorbeeld van een club die te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken.

De prijzenkast is gevuld met slechts een bescheiden trofee: in 1991 won de club de Full Members Cup, een bekertoernooi dat tijdelijk in het leven werd geroepen in de jaren tachtig als alternatief voor de Engelse clubs die vanwege het Heizeldrama niet uit mochten komen in Europa.

In 1992 was de club een van de oprichters van de Premier League, maar degradeerde meteen. Dat was de eerste van vier degradaties uit de Premier League; een record, dat gedeeld wordt met Norwich City, Sunderland en Middlesbrough.

Desondanks speelt Palace komend seizoen voor het vijfde jaar op rij in de Premier League. En dat biedt perspectief, want met elk seizoen op het hoogste niveau in Engeland stromen de miljoenen binnen.

Voorzitter en mede-eigenaar van Crystal Palace Steve Parish.

Bij Crystal Palace zou De Boer te maken krijgen met een omzet die ongeveer vergelijkbaar is met die van Ajax. Of De Boer mag investeren in zijn selectie hangt af van de drie grootaandeelhouders in de club. De meest in het oog springende daarvan is voorzitter Steve Parish.

De 52-jarige oud-bankier, die komend seizoen zijn opwachting maakt als investeerder in het populaire BBC-programma Dragons' Den, was in 2010 de drijvende kracht van een groep investeerders die een faillissement van de club voorkwamen.

In december 2015 melden Joshua Harris en David Blitzer zich bij Parish om de overige aandeelhouders uit te kopen. Die twee Amerikanen, beiden tevens eigenaar van New Jersey Devils (NHL) en Philadelphia 76ers (NBA), bezitten net als Parish 18 procent van de aandelen.

Crystal Palace in 2016/17

Omzet102 miljoen pond (ca. 116 miljoen euro)
Salarissen81 miljoen pond (ca. 92 miljoen euro)

De Boer zou wel kunnen terugvallen op de jeugdacademie, die in het recente verleden onder anderen Wilfried Zaha, Nathaniel Clyne, Victor Moses, en langer geleden Ian Wright en de huidige bondscoach Gareth Southgate voortbracht.

De laatste jaren zouden zijn besteed aan het aflossen van schulden uit het verleden. Maar de miljoenenaankoop van Christian Benteke zou erop kunnen duiden dat ook De Boer ruimte krijgt om de markt op te gaan.

Selectie

En dat is geen overbodige luxe, want de samenstelling van de selectie zou een probleem kunnen vormen voor de manier van spelen die Frank de Boer nastreeft. Een deel van de selectie is nog altijd ingericht op het kick-and-rush-voetbal onder Tony Pulis, al probeerde Alan Pardew wel iets meer voetbal in de ploeg te brengen.

Het overlevingsvoetbal in de laatste maanden onder Sam Allardyce was niet gestoeld op fijnbesnaarde technici.

Sam Allardyce neemt afscheid bij Crystal Palace

Klasseringen Crystal Palace

2016/1714de in Premier League
2015/1615de in Premier League
2014/1510de in Premier League
2013/1411de in Premier League
2012/135de in Championship (promotie na play-offs)

Topspelers

Benteke is zonder twijfel de grootste naam in de selectie van de Eagles. De Belgische spits kwam vorig seizoen voor een slordige 36 miljoen euro (32 miljoen pond) over van Liverpool en was na een moeizame start met vijftien doelpunten grotendeels in zijn eentje verantwoordelijk voor het afwenden van degradatie.

Andere grote namen in de selectie zijn die van internationals Wilfried Zaha (Ivoorkust), Yohan Cabaye en Steve Mandanda (Frankrijk), Wayne Hennessey, Joe Ledley (Wales) en Andros Townsend (Engeland).

In Patrick van Aanholt treft De Boer een landgenoot. Hij verliet in januari het zinkende schip van Sunderland en speelde een rol in de wonderbaarlijke ontsnapping van de Londense club onder Sam Allardyce.

Patrick van Aanholt, speler van Crystal Palace

Buitenlandse coaches

In de recente historie vertrouwde Crystal Palace vooral op oud-spelers van Britse origine. Sterker, Frank de Boer zou pas de derde niet-Britse coach worden op Selhurst Park. De in Milaan geboren, maar in Londen opgegroeide Dario Gradi, stond in 1981 met weinig succes aan het roer bij Crystal Palace.

Met Atillio Lombardo kreeg Palace in 1998 opnieuw een Italiaanse trainer. De stijlvolle middenvelder met de glanzende schedel, die als speler van Sampdoria, Juventus en Lazio grossierde in landstitels en Europese finales, speelde van 1997 tot 1999 43 duels voor Crystal Palace en werd vervolgens aangesteld als speler-manager.

Hoewel Lombardo assistentie kreeg van een andere grote naam, de Zweed Thomas Brolin, wist hij slechts twee wedstrijden te winnen. Hij keerde na de degradatie van Palace terug naar Italië.

Malcolm Allison, de flamboyante manager van Crystal Palace in de jaren zeventig

De clubkleuren van Crystal Palace zullen De Boer in ieder geval aanspreken. De rode en blauwe strepen zijn namelijk geïnspireerd op het Barcelona van Cruijff en Michels. Dat zit zo: tot 1974 speelde Palace in claret-and-blue (donkerrood en lichtblauw), geïnspireerd op het tenue van Aston Villa.

De flamboyante manager Malcolm 'Big Mal' Allison vond in 1974 dat het anders moest. Hij koos niet alleen voor de adelaar als logo, ook veranderde hij de clubkleuren. De club degradeerde tijdens het bewind van Allison van de hoogste divisie naar de derde klasse, maar de kleuren bleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl