Team Sky op het podium als eerste winnaar van de Hammer Series
NOS WielrennenAangepast

'Er is zeker plek voor Hammer Series in de toekomst'

Met Team Sky als winnaar na een fraaie ontknoping werd de eerste editie van de Hammer Series afgesloten. Het nieuwe wielerevenement dat de voorbije drie dagen zijn première beleefde in Zuid-Limburg, oogst veel positieve reacties. Al zijn er ook enkele kritische kanttekeningen.

"Het is een heel mooi concept en het zal in de toekomst zeker een plek gaan krijgen", zegt Servais Knaven, ploegleider bij Sky. "Het is vernieuwend, de wedstrijden zijn kort en daardoor interessant om naar te kijken. Snel en flitsend."

Zinderende ontknoping eerste Hammer Series

Ook Ramon Sinkeldam, die als renner van Team Sunweb deelnam aan de eerste editie, houdt een goed gevoel over aan de Hammer Series. "Dit is voor ons niet minder belangrijk dan de Ronde van Zwitserland. Hoewel hier natuurlijk geen punten voor de World Tour te verdienen zijn. En die zijn tegenwoordig heel belangrijk."

"Maar dit is wel iets voor de toekomst. Het zijn drie dagen met een korte, heftige inspanning. Dit is een goede prikkel voor je lichaam. Alle collega's die ik spreek hebben wel echt zere benen. In een normale etappekoers ga je niet zo diep in zo'n korte tijd. Dat is een hele andere inspanning", aldus Sinkeldam.

Verbeterpunten

Maar volgens veel sprekers verdient het evenement op een aantal punten nog wel enige verbetering. Te beginnen met de klimkoers die op de eerste dag werd verreden, meent Sinkeldam. "De neutralisatie ging veel te hard. Ik hoorde van een paar jongens dat er wattages gereden werden waarmee veel renners al gelost werden. Daardoor was er een select groepje dat steeds voorop reed."

"En zaterdag was er onduidelijkheid over het reglement van de sprintkoers. Wat zou er met de punten gebeuren van renners die afstapten? Ik ben zelf gevallen en mijn punten werden afgenomen. Dat is nu wel extra zuur, omdat we anders het klassement wellicht gewonnen hadden vandaag."

'Er moet nog gesleuteld worden'

Volgens Sinkeldam zou in geval van afstappen door een valpartij dispensatie verleend moeten worden. "Als een sprinter na zeven rondes heel veel punten voor zijn ploeg heeft gepakt, maar hij breekt in de achtste ronde zijn sleutelbeen, dan is het gek dat al zijn punten verdwijnen."

"Natuurlijk moet er nog wel aan gesleuteld worden", erkent ook Knaven. "Maar deze opzet komt van de ploegen zelf, wij zijn allemaal verantwoordelijk en we willen het uitbouwen. De ploegen komen nu met de renners die beschikbaar zijn en dat zijn niet automatisch de beste renners. De Dauphiné is net begonnen en de Giro net afgelopen, daar heb je mee te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl