NOS Nieuws

'Nieuwe regels nodig tegen uitwassen deel- en kluseconomie'

We raken steeds meer vertrouwd met rolkoffers in de straat, het eigen huis verhuren, alternatieve taxidiensten, auto's en spullen delen en verhandelen, en huiskamerrestaurants. De deel- en kluseconomie van Airbnb, Uber, Helpling en Marktplaats is niet meer weg te denken. Maar tegelijkertijd roept het maatschappelijke vragen op.

De onlineplatforms brengen innovatie, stimuleren ondernemerschap, bieden werk en sociale cohesie, en leveren geld op. Maar er rijzen ook vragen over de regels, de privacy, de bescherming van consumenten en de openbare orde. Dat stelt het Rathenau Instituut in het rapport 'Eerlijk delen'.

Monopoliepositie

De groei van de onlineplatforms is stormachtig. In 2013 maakte 6 procent van de Nederlanders er gebruik van, in 2016 al bijna 25 procent. Maar niet iedereen is blij met de Airbnb-golf of het eten uit de thuiskeuken. Buurtbewoners ervaren overlast, en vervoerders, hotels en restaurants zijn niet gelukkig met de concurrentie.

Vragen zijn er genoeg zegt Rathenau. Moeten verhuurders en thuiskeukens aan dezelfde eisen voldoen als de horeca? Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde? Hoe zit het met de rechtspositie van schoonmakers via Helpling? Moeten incidentele inkomsten uit de kluseconomie worden belast? Dreigen onlineplatforms geen monopoliepositie te krijgen? Hoe duurzaam is het allemaal?

Volgens het Rathenau Instituut zijn regels nodig om te voorkomen dat de onlineplatforms te groot en oncontroleerbaar worden en bestaande publieke waarden ondermijnen. De overheid moet de juridische status van deelplatformen verhelderen en er moet toezicht komen om de privacy van mensen te waarborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl