Zzp'er ziet gat in de markt in uitvaartbranche
Een uitvaart wordt persoonlijker en in sommige gevallen goedkoper door een toename van zzp'ers in de uitvaartsector. Volgens de branchevereniging steeg het aantal zelfstandigen van ongeveer 1200 naar ongeveer 1800.
Het afgelopen jaar waren er rond de 149.000 sterfgevallen in Nederland. Door vergrijzing zal dit aantal de komende jaren toenemen. Het aantal uitvaartondernemingen stijgt sneller dan het aantal uitvaarten.
Het laatste eerbetoon aan een dierbare wordt al enkele jaren ook op andere locaties dan in een uitvaartcentrum bewezen. Zo worden ook bos, strand en duinen als uitvaartlocatie aangeboden. Die extra mogelijkheden, en de groei van het aantal sterfgevallen, zijn zzp'ers niet ontgaan.
Om te vergelijken vroeg Peter van Schaik van Uitvaartmarkt.nl bij verschillende partijen offertes aan. Tegenwoordig komen de meeste uitvaartoffertes volgens hem niet boven de 4000 euro uit. Dat was enkele jaren geleden anders: een uitvaart kostte vaak meer dan 7000 euro. Volgens hem is het groeiend aantal zzp'ers de oorzaak van lagere prijzen.
"Zelfstandigen concurreren enorm onderling. Extra uitgaven worden niet vergoed door verzekeringen. Mensen moeten betalen voor advies over een uitvaart. Families worden daardoor kritischer en vergelijken aanbieders," zegt Van Schaik.
Lage lasten
De geschetste ontwikkeling leidt tot budgetpakketten, die minder dan duizend euro kosten. "Zzp'ers kunnen dit aanbieden," zegt van Schaik. "Zij hebben lage vaste lasten en huren veel in."
Paul Koelslag van Branchevereniging Uitvaartondernemingen ziet de trend van goedkope uitvaarten ook, maar hij bestrijdt dat de gemiddelde prijzen dalen. "Mensen denken nu veel meer na over wat voor uitvaart ze willen en daar hoort dan eenmaal een prijskaartje bij. Daar springen nu veel zzp'ers op in."
Ik kan het hele jaar door in de natuur terecht.
Monique van Reisen is sinds bijna een jaar actief in de uitvaartbranche. Ze begon na de zomer van 2016 en verzorgde inmiddels zes uitvaarten. Van Reisen helpt met het afscheid en begeleidt de familie. Voor praktische zaken, zoals het regelen van een crematorium en de behandeling van het lichaam, huurt zij andere zzp'ers in, zoals een uitvaartverzorger.
"Voor alternatieve uitvaartlocaties werk ik samen met de gemeente Noordwijk en Staatsbosbeheer. Ik kan het hele jaar door in de natuur terecht", zegt Van Reisen.
Populair
Iederereen kan het uitvaartberoep uitoefenen, het is niet wettelijk beschermd. Volgens Paul Koelslag van de branchevereniging wordt het beroep steeds populairder, omdat uitvaarten persoonlijker worden en minder lopende-band-werk zijn.
"Uitvaartondernemingen hoeven geen personeelsadvertenties te zetten. De mensen melden zich zelf," zegt hij.
Om de kwaliteit van een uitvaart hoog te houden, is er een keurmerk ontwikkeld door de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Het keurmerk garandeert gekwalificeerd personeel. Ook mogen de uiteindelijke kosten van een uitvaart niet hoger zijn dan vooraf afgesproken.