Op eerste tropische dag werd het zelfs in Den Helder meer dan 30 graden
Op de eerste tropische dag van het jaar zijn de temperaturen zelfs aan de kust boven de 30 graden uitgekomen. Op alle stations aan de kust, behalve Vlissingen, werden de temperatuurrecords voor mei gebroken. In Den Helder, waar het 30,8 graden werd, was de 30 graden in mei nog nooit gehaald.
In Hoek van Holland werd het 32,7 graden, waarmee het record uit 2005 (32,0) uit de boeken ging.
Dat het op het strand net zo warm was als in de rest van Nederland, kwam doordat de zuidoostenwind warme lucht aanvoerde. Vaak is het aan de kust in het voorjaar wat koeler doordat de lucht afkoelt door het koude zeewater. Maar door de aflandige wind kwam de lucht daar vandaag niet mee in aanraking, zegt weerman Peter Kuipers Munneke.
Wadden
Alleen op de Waddeneilanden bleef de temperatuur onder de 30 graden, doordat de lucht boven de Waddenzee wel afkoelde. Toch werd ook op Vlieland een record gemeten. Het werd daar 28,5 graden, ver boven het oude record uit 2000, toen het 27,4 werd.
De hoogste temperatuur werd vandaag gemeten in Eindhoven, waar het 33,4 graden werd.
De kusten trokken ook vandaag weer veel mensen. In Zeeland stonden files op de wegen naar de kust en later van terugkerende strandbezoekers. In de rest van het land ondervond het verkeer anders dan op Hemelvaartsdag betrekkelijk weinig hinder. Ook Scheveningen was goed bereikbaar, al liet de politie omstreeks 13.00 uur weten dat de parkeerterreinen in de badplaats vol stonden.
De hitte veroorzaakte wat problemen bij de jaarlijkse Lenterit met ruim driehonderd oldtimers in Culemborg. De Wegenwacht had volgens Omroep Gelderland de grootste moeite om de motoren van de oude voertuigen aan de gang te krijgen of aan de gang te houden. Deelnemers hadden er ook last van dat de leren bekleding in de zon bloedheet werd. Sommigen gebruikten zelfs een parasol om hun auto te koelen.
In de warmte deden ruim duizend mensen mee aan Erbens Vechtdaltoer, een fietstoer over 50 tot 170 kilometer voor het goede doel bij Dalfsen. Organisator Erben Wennemars had minder mensen verwacht. "We hebben prachtig weer, lekker fietsweer", reageerde de schaatser na afloop van het wielerevenement op RTV Oost. "Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Iedereen is vrolijk, daar gaat het om".
De opbrengst van de toer gaat naar de Stichting ALS en het Ronald McDonaldhuis. "Als je lekker sportief bezig bent, door het Vechtdal heen, en dan ook nog geld ophaalt voor een goed doel, dan klopt het helemaal".
De marathon van Tilburg gaat morgen ondanks het warme weer door. "We nemen extra maatregelen door onder andere extra EHBO in te zetten en meer sponzen uit te delen", vertelt Marjolein Kusters van de organisatie bij Omroep Brabant. De marathon start vanwege het warme weer ook eerder dan gepland, namelijk om half negen.
De Atletiekunie adviseert om wedstrijden over afstanden van meer dan 16 kilometer vroeger dan 9.00 uur te laten beginnen als het meer dan 27 graden wordt. De verwachting is dat het morgen in Tilburg 28 graden wordt.
Volgens Jacques Kusters van de organisatie hebben maar een paar mensen afgezegd vanwege de warmte: "Ook zijn er mensen die hebben gekozen voor een minder lange afstand. Veel mensen zeggen dat ze rustiger gaan lopen dan ze van plan waren. En dat is natuurlijk verstandig".