In beeld tijdens een top: ongemakkelijk moment is niet te verbergen
Aan loodzware kwesties op de G7-top vandaag en de NAVO-top gisteren geen gebrek. Maar ook de sociale vaardigheden van wereldleiders worden flink op de proef gesteld.
Een klein leger aan cameramensen en fotografen leggen alles minutieus vast. Met zo'n druk op de ketel zijn ongemakkelijke momenten onvermijdelijk.
Dat bleek gisteren weer in Brussel. De eerste grote NAVO-bijeenkomst voor de twee presidenten Trump en Macron. De Fransman leek vastbesloten zijn Amerikaanse collega als eerste te gaan begroeten, maar schijn bedriegt.
Ditmaal was het Trump die even met zijn mond vol tanden leek te staan. Maar later op de avond, tijdens een rondleiding door het NAVO-hoofdkwartier, moest premier Markovic van Montenegro het ontgelden.
De Amerikaanse president duwde Markovic opzij. Met een statige blik fatsoeneerde Trump daarna zijn colbert: hij staat nu vooraan.
De premier van Montenegro zei naderhand dat het hem niet dwarszit. "Het is logisch dat de president van de Verenigde Staten vooraan staat."
Er zijn ook andere manieren om de show te stelen. De Canadese president Trudeau deed dat in Brussel met zijn felgekleurde sokken. Op Twitter is een foto te zien waarop hij onder meer bondskanselier Merkel zijn blauw met roze sokken laat zien.
Overigens is Trump natuurlijk niet de eerste president die awkward momenten veroorzaakt of meemaakt. Voorganger Obama ging vorig jaar viral met een filmpje van een ongemakkelijke situatie tijdens de G7 in Duitsland.
De oud-president van VS was in gesprek, terwijl naast hem de Iraakse premier kwam zitten. Die probeerde Obama's aandacht te trekken. Iets wat jammerlijk mislukte.
In 2016 was er een G7-top in Japan. Net als bij elke grote bijeenkomst tussen wereldmachten was er een fotomoment. Zodat kranten, websites en tv-stations wereldwijd de beelden konden gebruiken.
Maar erg spontaan kwam de foto van alle leiders niet over. Alle mannen staken een hand op, terwijl Merkel haar handen op kenmerkende wijze in een driehoeksvorm hield.
Een goede handdruk geven, is voor menig niet-wereldleider soms al een uitdaging. Kun je nagaan als je er twee tegelijk krijgt en zo op de foto moet voor de internationale pers.
Premier Abe van Japan onderging het in 2014 en maakte er het beste van.