'Nu zien we vooral op internet veel van Bart terug'
Voor omroep BNN is 25 mei elk jaar een speciale dag. Een officiële vrije dag zelfs. Het is de sterfdag van oprichter Bart de Graaff, die vandaag 15 jaar geleden overleed en dit jaar 50 jaar zou zijn geworden. "Als je niet wordt vergeten, blijf je voor altijd leven", zei zijn zus Mirjam de Graaff vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.
Elk jaar gaan medewerkers van BNN naar een strandtent in Zandvoort. "Daar drinken we een borrel en barbecueën we altijd met de mensen die willen, want het is geen verplichting", vertelde Mirjam, voorzitter van de Bart Foundation en regisseur bij BNN, dat dit jaar 20 jaar bestaat.
Daarom heeft ze de afgelopen tijd gewerkt aan een film over de geschiedenis van de omroep. Dat betekende dat er veel fragmenten voorbij kwamen waarin haar broertje te zien was. "Gek genoeg was het vooral de eerste dagen heel vervelend om te doen", zei ze. "Ik moest heel vaak huilen en werd er heel verdrietig van, maar na een tijdje vond ik het toch ook wel weer mooi en moest ik veel lachen."
Mirjam mist haar broer nog steeds. "Ik ben vooral benieuwd hoe hij er nu had uitgezien", zei ze. "Hij had natuurlijk altijd zo'n karakteristiek hoofd, omdat hij zo klein was en veel medicijnen gebruikte. Ik vraag me af hoeveel rimpels hij nu had gehad. Ik vond hem er toen al heel oud uit zien."
Als jongere zus had ze soms moeite met de aandacht die haar broer kreeg. "Als ik 's avonds in bed lag, veinsde ik weleens buikpijn in de hoop aandacht te krijgen. Vroeger wilde ik altijd dat mensen aan mij vroegen hoe het me was, maar nu zou ik juist willen dat ze konden vragen hoe het met Bart is. Het is heel dubbel."
Bart de Graaff stond vooral bekend om zijn provocerende en choquerende programma's. Iets dat zijn zus nu weleens mist bij BNN. "Veel programma's hebben het nog wel hoor, maar er is ook veel veranderd. Nu bepaalt de NPO wat er uitgezonden wordt. Vroeger maakten wij bijvoorbeeld De Grote Poepshow, waarin iemand in een minuut honderd scheten kon laten. Dat vonden wij heel grappig, maar misschien zouden ze dat nu niet meer uitzenden."
Complimenten zijn er voor Tim Hofman, die op YouTube het populaire #BOOS maakt. Een programma dat jongeren helpt die boos zijn op een bedrijf of instantie. "De naam is natuurlijk al een prachtig eerbetoon en het voelt voor mij ook heel erg als wat Bart had kunnen maken", zei Mirjam.
Mirjam ziet ook dat de tijden zijn veranderd. "Mijn kinderen bijvoorbeeld kijken helemaal geen televisie. Die kijken alles terug op internet. Dat wat je op televisie niet meer mag doen, gebeurt nu op internet. Daar zie ik dan ook heel veel van Bart terug."
Geen stunt
Tien jaar geleden, vijf jaar na het overlijden van Bart de Graaff, maakte BNN De Grote Donorshow. Daarin zou een doodzieke vrouw een nier weggeven aan een nierpatiënt. De vrouw was actrice en de show was bedoeld om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren.
Dit keer is er geen stunt bedacht door de omroep. "Bedenk het maar", zei Mirjam. "De Grote Donorshow was zo'n groot succes, vooral door de media-aandacht. Niet eens zozeer dat het veel orgaandonoren heeft opgeleverd, maar het heeft het onderwerp wel op de kaart gezet."