Moeder van vermoorde Nicky Verstappen: de deur staat weer op een kier
De moeder van Nicky Verstappen heeft weer hoop gekregen dat de dader wordt gepakt, die haar zoon 20 jaar geleden om het leven heeft gebracht op de Brunssummerheide, in Zuid-Limburg. Berthie Verstappen: "Misschien is dit een kans. De deur staat weer op een kier."
Het Openbaar Ministerie kondigde vandaag een dna-onderzoek aan onder 15.000 mannen in Limburg, in de hoop dat een match met het genetisch materiaal van een familielid de dader in beeld brengt. Op de kleding van het jongetje is door verbeterde technieken een spoor gevonden dat aanleiding geeft tot het omvangrijke onderzoek.
Oproep
Berthie Verstappen heeft hoge verwachtingen van dit dna-onderzoek; ze hoopt dat het eindelijk tot iets leidt: "Het is een verwantschapsonderzoek. Het gaat niet alleen om de dader, dus de pakkans is naar ons gevoel groter."
Maar liever heeft ze dat mensen die iets weten, nu al uit zichzelf naar de politie stappen: "Wie dan ook, wie hier iets vanaf weet, alsjeblieft, meld je. Want de kans is er dat het dadelijk toch uitkomt."
Bijna 20 jaar onderzoek
De dood van de 11-jarige Nicky uit Heibloem is de politie altijd blijven beziggehouden, vertelde politiechef Gery Veldhuis op de persconferentie over het dna-onderzoek. Nicky verdween in 1998 tijdens een jeugdkamp. Een dag later werd hij dood teruggevonden.
Veldhuis: "Vanaf 1998 tot op heden is door de politie en het OM doorgewerkt aan deze zaak. De dood van Nicky heeft ook ons nooit losgelaten."
Volgens hoofdofficier van justitie Roger Bos was dit type onderzoek niet eerder mogelijk. "Voor een deel omdat de wetgeving pas sinds 2012 deze ruimte biedt voor een dna-verwantschapsonderzoek. En omdat we technisch niet konden beschikken over een profiel dat gematcht kon worden. Dat kunnen we pas sinds 2015."
'Laatste kans'
Het dna-onderzoek dat dit najaar in Limburg wordt gehouden, verloopt via de mannelijke lijn. Zo hopen de onderzoekers in ieder geval bij de broer, neef of vader van de verdachte te komen. Hoofdofficier Bos: "Het is op dit moment de enige kans die wij hebben, omdat het een ander technisch onderzoek is dan wat allemaal al is gedaan. In die zin is het de laatste kans."