Militairen houden de wacht bij een regeringsgebouw na het uitroepen van de noodtoestand
NOS NieuwsAangepast

Staat van beleg na aanval IS-militanten op stad op Mindanao

De Filipijnse president Duterte heeft de staat van beleg afgekondigd op het zuidelijke eiland Mindanao vanwege gevechten die daar zijn uitgebroken. Hij is op bezoek in Rusland, maar keert eerder terug. Een gesprek met premier Medvedev morgen gaat niet door; wel sprak hij vanavond nog met president Poetin.

In de stad Marawi zijn gevechten uitgebroken tussen het leger en islamitische militanten. Leden van een groep die zich Maute noemt, hebben de stad bestormd. Deze groep wordt sinds kort gesteund door IS en staat ook bekend als Islamic State of Lanao. De groep riep versterking op nadat het Filipijnse leger de schuilplaats van een gezochte terrorist had bestormd.

IS-vlag

Volgens lokale berichten lopen de militanten door de straten en schieten ze op huizen. Ze hebben een school, een kerk en een gevangenis in brand gestoken en zouden het ziekenhuis hebben ingenomen. De vlag van IS zou op het gebouw wapperen.

Bij de gevechten zijn tot nu toe twee militairen en een politieman omgekomen en zijn twaalf anderen gewond geraakt.

De minister van Defensie en de gouverneur roepen inwoners van Marawi op thuis te blijven en op hun hoede te zijn voor sluipschutters. Ook krijgen ze het advies hun huis goed af te sluiten.

Marawi is een stad van zo'n 200.000 inwoners. Het grootste deel van de bevolking is moslim.

De Filipijnse regering heeft extra militairen en speciale politie-eenheden naar de stad gestuurd. De staat van beleg op Mindanao is afgekondigd voor zestig dagen. Een commandant van het leger zegt dat veiligheidstroepen de militanten proberen op te sporen. Ze zitten verspreid door de stad en blokkeren de toegang voor de extra militairen.

'Vervuiling'

Een woordvoerder van Duterte zei op een persconferentie in Moskou dat de situatie onder controle is en dat de Maute en andere aan IS gelieerde groeperingen de orde wel kunnen verstoren, maar op beperkte schaal.

De Filipijnse president Duterte, die zelf van Mindanao komt, riep in maart de hulp in van moslims in het zuiden om eind te maken aan radicale islamitische groeperingen als Maute. Hij waarschuwt geregeld voor "vervuiling" van het eiland door IS-strijders die zijn verdreven uit Irak en Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl