Poliopolis Antwerpen
NOS NieuwsAangepast

Opsluiting à la Big Brother in de strijd tegen polio

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Morgen gaat een bijzonder medisch experiment van start in Antwerpen. Een groep van vijftien Nederlanders laat zich vrijwillig opsluiten om een nieuw vaccin tegen polio te testen. De groep wordt gevaccineerd met een gemuteerd poliovirus en gaat daarna 28 dagen in quarantaine. Daarmee moet worden voorkomen dat het virus zich gaat verspreiden.

Polio is wereldwijd bijna uitgeroeid. Om het volledig te laten verdwijnen, is een nieuw vaccin nodig. Daarvoor zijn twee nieuwe kandidaat-vaccins ontwikkeld, die in Antwerpen worden uitgeprobeerd. In juli wordt het tweede vaccin getest met nog eens vijftien Nederlandse proefpersonen.

De universiteit van Antwerpen heeft voor de deelnemers aan het experiment een containerdorp van 66 units laten bouwen, een beetje à la Big Brother. Er is een sobere fitnesszaal, een keuken en een ontspanningsruimte. De deelnemers worden 24 uur per dag begeleid door psychologen en wetenschappers.

België doet polio-experiment met Nederlanders

De deelnemers zitten in volledige quarantaine. Ze mogen het containerdorp niet verlaten. Al het afvalwater en afval wordt opgeslagen en apart vernietigd. Begeleiders hebben speciale pakken aan. Ook het laboratorium bevindt zich in het containerdorp. Het experiment kost 6 à 7 miljoen euro.

  • universtiteit Antwerpen
    Poliopolis Antwerpen
  • universtiteit Antwerpen
    Poliopolis Antwerpen
  • universtiteit Antwerpen
    Poliopolis Antwerpen
  • universtiteit Antwerpen
    Poliopolis Antwerpen
  • universtiteit Antwerpen
    Poliopolis Antwerpen

Nederlanders

De Universiteit Antwerpen werkt met Nederlandse proefpersonen omdat die op een andere manier zijn gevaccineerd dan Belgen, namelijk met een spuitje. Belgen kregen tot 2001 het poliovaccin via druppels in de mond toegediend, de zogeheten orale vaccinatie. Die methode lijkt te veel op de nieuwe vaccins die nu worden getest.

De proefpersonen zijn mannen en vrouwen tussen de 21 en 49, onder wie studenten, huisvrouwen, werkzoekenden en een architect. Ze krijgen 8500 tot 10.000 euro voor hun deelname.

Niet zomaar terug

De deelnemers moeten een maand in quarantaine blijven, maar het ziekenhuis kan ze niet verplichten te blijven. Wie eerder naar huis gaat, krijgt een chemisch toilet mee en een lijst veiligheidsvoorschriften. Ook moeten de deelnemers in België blijven. Teruggaan naar Nederland is potentieel gevaarlijk, omdat in de zogenoemde Bijbelgordel niet iedereen is gevaccineerd tegen polio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl