Voor 800 dollar kwam Rod Laver naar 't Melkhuisje
Stel: Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal komen in Nederland tennissen. En ze slapen bij de buurman in de achtertuin. Zou je dat geloven? In de jaren zestig, zeventig en tachtig gebeurde het op 't Melkhuisje met de toppers van toen.
Het Hilversumse toernooi genoot een bijzondere status. Een knus park in een woonwijk, spelers die bij gastgezinnen sliepen en wijlen Toon Hermans die zijn privébaan uitleende aan de deelnemers.
"Het was een knus en gezellig toernooi. Het voelde als thuiskomen", zegt Tom Okker, die net als de toenmalige grootheden Rod Laver, John Newcombe en Guillermo Vilas graag naar het Hilversumse toernooi kwam.
"Die jongens vonden het fantastisch", weet voormalig toernooidirecteur Piet van Eijsden. "We hadden drie Australiërs die bij iemand met een zeiljacht in Loosdrecht verbleven. Die vermaakten zich prima als ze niet hoefden te tennissen."
Te klein, het moet groter
Het toernooi verdween in 1995 uit Hilversum. Te klein, het moest groter, kreeg de organisatie te horen. Het evenement verhuisde onder een andere naam - The Dutch Open - naar Amsterdam en vervolgens naar Amersfoort, waar in 2006 de laatste editie werd gespeeld.
"Vroeger kon je als journalist gewoon de kleedkamer inlopen om een speler te spreken. Het was gemoedelijk. Dat is nu wel anders met sportwedstrijden", aldus Bep van Houdt, die als commentator vaak verslag deed van het toernooi.
En dat de tijden veranderd zijn, mag blijken uit een ander feit dat Van Houdt opdiept uit de rijke geschiedenis van het Hilversumse toptennis. "Rod Laver kwam voor 800 dollar naar 't Melkhuisje."
Ter vergelijking: Roger Federer kreeg in 2013 een miljoen euro aan startgeld voor zijn deelname aan het ABN Amro-toernooi in Rotterdam.
Een groep investeerders probeert het toernooi nu nieuw leven in te blazen onder de noemer 'Melkhuisje Masters'. Drie dagen toptennis, van vandaag tot en met zaterdag, met vier spelers uit de tophonderd van de wereldranglijst.
Ook Nederlands beste tennisser Robin Haase verleent zijn medewerking. Weliswaar heeft hij niet de allure van Tom Okker, maar hij mag wel voor heel even in zijn voetsporen treden.