Politiemensen aan het werk rond het Feyenoordfeest van dit weekend
NOS NieuwsAangepast

Meer integriteitsonderzoek naar politiemensen

Het afgelopen jaar zijn 1473 integriteitsonderzoeken uitgevoerd naar politiemensen. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door De Telegraaf. Het zijn 330 onderzoeken méér dan in 2015.

Bij 126 agenten leidde dat tot voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag, in twintig gevallen wegens corruptie of het lekken van informatie. De cijfers gaan deze week naar de Tweede Kamer.

Meer aandacht

"De politie telt zo'n 65.000 werknemers, dus zo bezien is het een relatief laag cijfer, maar het zijn er dus wel meer geworden. Ik denk dat we hieruit kunnen afleiden dat er meer aandacht is voor integriteit binnen de politie," zegt justitie-verslaggever Remco Andringa. "Door de hele zaak rond politiemol Mark M. is er meer intern onderzoek gekomen."

Van alle integriteitsonderzoeken door de afdelingen Veiligheid, Integriteit en Klachten lopen er nog 384. Tot de meest geruchtmakende zaken behoort die van Mark M, die criminelen zou hebben getipt over invallen, en die van een politieman die onder werktijd webcamseks had met een vrouw die zich voordeed als 17-jarige.

Vriendendienst

"Bewust lekken van politie-informatie naar criminelen is natuurlijk de zwaarste categorie als het gaat om integriteitsschending door een agent," zegt Andringa, "maar wat in de praktijk veel vaker voorkomt, is dat een agent even een kenteken natrekt voor iemand of het nieuwe vriendje van iemands dochter door het systeem haalt om te zien wat over hem te vinden is."

Een hele reeks van schandalen en schandaaltjes heeft geleid tot meer bewustwording, zegt Andringa. "Ook alcohol- en drugsmisbruik en rijden onder invloed komt voor, en daarnaast misbruik van bevoegdheden en intimidatie. Dat laatste leidt in de meeste gevallen tot ontslag."

Waarom?

Om te achterhalen waarom politiemensen over de schreef gaan, is de Politieacademie bezig met een onderzoek. "Dat loopt nog, maar uit verschillende rechtszaken komt een beeld naar voren dat agenten over het algemeen niet heel bewust de fout in gaan", zegt Andringa. "Vaak gaat het om agenten van wie familieleden of vrienden van vroeger criminele banden hebben, waardoor ze onder druk komen te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl