'Geknoei met dossiers adoptiekinderen Sri Lanka'
Adoptiedossiers van kinderen die in de jaren 80 uit Sri Lanka naar Nederland zijn gekomen, zitten vol fouten. Het tv-programma Zembla meldt dat de dossiers veelal onvolledig zijn en valse identiteiten bevatten. Met bijna driekwart is mogelijk iets aan de hand, aldus Zembla.
De fouten variëren van verkeerde gegevens over de biologische ouders van een kind tot aangepaste geboortedata. Ook blijken geadopteerde kinderen soms nog broers en zussen te hebben, of blijken broers en zussen toch geen familie te zijn.
Soms werden adoptiekinderen onder valse beloftes meegenomen door tussenpersonen of zelfs gestolen uit ziekenhuizen. Zembla beschikt over een document waaruit blijkt dat de Nederlandse stichting Flash zwijggeld heeft betaald aan een Sri Lankaanse vrouw die haar kind terugeiste.
30 procent
De praktijken van Flash staan centraal in het onderzoek van Zembla. De stichting organiseerde tussen 1980 en 1990 de meeste adopties vanuit Sri Lanka. Een voormalig bestuurslid van de stichting schat dat slechts 30 procent van de kinddossiers op orde is.
De Raad voor de Strafrechtstoepassing zegt in een reactie dat het risico op illegale praktijken "in het systeem zit", omdat er financiële prikkels zijn om een kind ter adoptie af te staan aan westerse organisaties. De raad adviseerde vorig jaar al om helemaal te stoppen met adopties uit het buitenland.