Langzaam keert het gewone leven terug in veilige zones Syrië
Een paardenfestival, eindexamens en het opbouwen van een nieuw dorp. Het zijn niet de eerste bezigheden waar aan je denkt bij Syrië. Maar de Syriërs die zich bevinden in de zogenaamde veilige zones, proberen hun leven weer op te pakken.
Natuurlijk is er ook nog steeds een oorlog gaande. En met het bestand dat er nu is, komt er niet direct een einde aan de mensenrechtenschendingen in het land. Die gaan waarschijnlijk op grote schaal nog door.
In de delen van Syrië waar de wapens wel zwijgen, proberen Syriërs, na jaren van geweld weer hun leven op te pakken. Ze moeten vooral wennen aan de stilte en aan de rust.
Huisvesting
Het Syrische regime heeft al duizenden mensen uit oppositiegebieden naar de provincie Idlib verplaatst. Voor deze mensen was er uiteraard niet altijd onderdak beschikbaar. Ten oosten van Idlib, niet ver van de Turkse grens, verrijst daarom een nieuw dorp.
Volgens Fawaz, de ingenieur van het project, zijn de nieuwe huizen hard nodig. "We gaan hier 400 woningen bouwen voor de gezinnen die uit andere gebieden naar Idlib zijn verdreven. We voorzien ze niet alleen van onderdak, maar we bieden de mannen ook werk bij dit bouwproject."
In Idlib is het wel wat rustiger, maar de inwoners van dit gebied hebben ook te makken met terreurgroepen, die de dienst uitmaken. In Idlib is Jabhat Fateh al-Sham, de al-Qaida tak in Syrië, een van de belangrijkste groepen.
Paardenfestival
Nu het geweld is afgenomen is er ook tijd voor oude tradities en hobby's. Zo is de paardensport een van de populairste bezigheden in Syrië. Het Arabische paardenras, wordt door de Syriërs al jaren gefokt. Dus nu de rust is teruggekeerd, hebben veel fokkers en liefhebbers hun paard weer van stal gehaald. Ten zuiden van Aleppo, in rebellengebied, hebben ze een paardenfestival georganiseerd.
Volgens een van de deelnemers heeft het festival een belangrijke taak. "Het motto van dit paardenfestival is: paardensport verbindt ons. Dit is een boodschap aan alle Syriërs om weer eenheid uit te stralen en de krachten te bundelen om een nieuw Syrië op te bouwen", vertelt hij.
Witte Helmen
Voor de reddingsbrigades, zoals de Witte Helmen, zijn het ook bijzondere tijden. Mensen redden vanonder het puin na beschietingen en bombardementen was voor hen dagelijkse kost. Maar nu er in de veilige zones bijna geen bombardementen meer worden uitgevoerd, is er ruimte voor andere werkzaamheden.
De Witte Helmen hebben het nu druk met 'normale' incidenten, zoals een bosbrand. Ook het bestrijden van insecten, die bij hoge temperaturen voor het nodige ongemak zorgen, hoort er nu ook bij.
Het besef dat er geen vliegtuigen meer opstijgen om ons te bombarderen is onbeschrijfelijk.
Bombardementen
Jarenlang hebben Syriërs angstvallig naar de lucht gekeken, bang voor gevechtsvliegtuigen, die elk momt konden toeslaan. Maar nu de dreiging van bombardementen in ieder geval voor even weg is, is het ook weer druk op straat en op de markt. De prijzen zijn hoog, maar de inwoners van de veilige gebieden zijn al blij dat ze weer even zonder zorgen over de markt kunnen wandelen.
Een van de winkeliers merkt dit ook aan zijn klanten. "Ze zijn weer gerust, kinderen, vrouwen en ouderen lopen weer ontspannen over straat. Er is armoede en oorlog, maar deze gevechtspauze brengt ons wel rust. Het besef dat er geen vliegtuigen meer opstijgen om ons te bombarderen is onbeschrijfelijk."